Slideshow tekst [overal]

Liefde voor het vak, aandacht voor mensen

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Intro nieuws highlights / voorheen webportal tekst
LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Laatste nieuws Bekijk alles
Maximaal 3000 euro in contanten tegen witwassen

Als het aan het kabinet ligt, wordt de grens waarop onder meer banken en notarissen contact geld mogen accepteren vastgelegd op € 3000.

Verplichte inschrijving in UBO-register voor verenigingen en stichtingen

Sinds eind september is geldt een verplichting tot inschrijving van rechtspersonen en personenvennootschappen in het UBO-register. De verplichting geldt ook voor verenigingen en stichtingen.

Pas op met (kamer)verhuur in appartementengebouw.

In de huidige overspannen huizenmarkt komen vooral starters niet aan de beurt voor het kopen van een eigen huis. Hierdoor is de vraag naar (betaalbare) huurwoningen groot. Echter zijn betaalbare huurwoningen vooral in de steden nauwelijks te vinden. Vroeg of laat is het toch een keer tijd het ouderlijk huis te verlaten, waardoor als noodsprong wordt uitgekeken naar het huren van een of meer kamers in de woning van iemand anders. Zo zijn er momenteel ook veel beleggers die grondgebonden woningen of appartementen opkopen om ze vervolgens te verhuren aan onder andere arbeidsmigranten.

Beëindigen schenkingsregeling goed voor lagere huizenprijzen

In de vorige economische crisis is - als maatregel om de huizenmarkt weer op gang te krijgen - de regeling ingevoerd dat iedereen aan een koper van een huis €100.000,- belastingvrij mocht schenken. Daar is destijds, met name door vermogende families massaal gebruik van gemaakt. Vervolgens is de regeling weer afgeschaft om een aantal jaren later weer ingevoerd te worden. De achterliggende gedachte bij de herinvoering van deze vrijstelling is het beperken van de hypotheekrente aftrek. Voor het belastingvrij ontvangen bedrag krijgt de huizenkoper namelijk nooit meer hypotheekrenteaftrek.

Erfbelasting

Wat is erfbelasting?

Erfbelasting is uiteraard de belasting die u betaalt over een te ontvangen erfenis. Nu zijn er velen factoren die de hoogte van de belasting bepalen.

  • Waarde erfenis
  • Uw relatie met de overledene
  • Vrijstelling

Daar erfbelasting procentueel betaald wordt, bepaalt de waarde van uw erfenis het bedrag dat u betaalt aan belasting. Over (delen van) erfenissen onder de €124.727 betaalt u 10%. Over alles wat boven deze grenswaarde ligt, betaalt u 20%.

Vrijstellingen van erfbelasting zijn vastgelegd per relatie met de overledene. Ouder, kind, grootouder, broer zus en meer. Elke relatie heeft een eigen bedrag dat is vrijgesteld van erfbelasting. In 2019 liggen deze bedragen op:

Partner€650.913,-
Kind met ziekte/handicap€ 61.840,-
(Pleeg) Kind€ 20.616,-
Kleinkind€ 20.616,-
Ouder€ 48.821,-
Overig€   2.173,-

Hoe werkt erfbelasting?

Nadat u op de hoogte bent gesteld van de erfenis, ontvangt u, of een van de andere erfgenamen, een brief van de Belastingdienst waarin wordt uitgelegd of u wel of geen aangifte hoeft te doen. Deze brief wordt verstuurd binnen 4 maanden na het overlijden van uw naaste. U moet altijd aangifte doen van uw erfbelasting wanneer u meer erft dan de waarde van uw vrijstelling.

Erfbelasting en Lint Notarissen

Lint Notarissen kan een waardevolle rol spelen bij het doen van erfbelasting aangiften. Niet alleen is dit voor ons bekend terrein en helpen wij u efficiënt door de aangifte heen. Ook kunnen wij u informeren over het aftrekken van kosten. Bijvoorbeeld met de kosten die u maakt naar aanleiding van het overlijden van uw naaste. Doordat wij ons dagelijks bezig houden met erfbelastingaangiften zijn wij op de hoogte van alle mogelijkheden die u belastingvoordelen op kunnen leveren.

Daarbij kunt u ook uw erfgenamen vast laten leggen in een testament bij Lint Notarissen.

Maak nu een afspraak op een van onze kantoren, leg uw erfgenamen vast, vraag advies en ondersteuning betreffende de aangifte van erfbelasting en meer.

Maak a.u.b. uw keuze of Neem contact op

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Stel uw vraag

Erfbelasting

Contact formulier

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2020 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken