Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Tekst Voorlopige koopakte

Voorlopige koopakte

Bij het kopen van een huis gelden er andere regels op het gebied van mondelinge afspraken. Deze zijn namelijk niet bindend. Voor een geldige koop heeft u als particuliere koper een schriftelijke koopovereenkomst nodig. Hierin kunnen bepaalde afspraken en voorwaarden worden vastgesteld. Op deze wijze wordt u beschermd tegen professionele partijen.

Bekijk waar u op moet letten!

Wanneer?

Zodra u in overeenstemming bent gekomen met de makelaar/verkopende partij over de koopsom en bijkomende voorwaarden laat de verkopende partij de koopovereenkomst opstellen. Deze is nodig om uiteindelijk de transportakte te kunnen opmaken en het huis daarmee eigendom te kunnen maken. Er wordt gesproken van een voorlopige koopovereenkomst. U heeft namelijk nog drie dagen bedenktijd. Dit betekent dat u binnen drie dagen de koop nog kan ontbinden. Na deze drie dagen kunt u de koop alleen nog ontbinden onder de vooraf besproken voorwaarden.

Voorbehoud van financiering

Een bekende en belangrijke voorwaarde in een koopovereenkomst is ‘onder voorbehoud van financiering. Deze voorwaarde zorgt ervoor dat kopers de tijd krijgen om de financiering/hypotheek rond te krijgen. Meestal is dit tot zes weken na het tekenen van de koopovereenkomst. Als u voor deze datum kunt aantonen dat u geen financiering kunt krijgen, kunt u nog kosteloos van de koop af. Na deze datum betaalt u een boete (waarborgsom). Dit is meestal 10% van de koopsom. Onder voorbehoud van financiering is dus beslist geen overbodige luxe.

Koopakte inschrijven in het kadaster

Wilt u voorkomen dat een verkoper na ondertekening van de koopovereenkomst het huis nog aan iemand anders verkoopt? Dan is het verstandig de koopovereenkomst door ons in te laten schrijven in het Kadaster. Op deze wijze bent u beschermd tegen beslagleggers ten laste van de verkoper of faillissement van de verkoper. De verkoper kan na inschrijving van de koopovereenkomst het huis binnen een periode van zes maanden niet aan een ander leveren.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Vul dan hier ons contactformulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken