Slideshow tekst [overal]

Liefde voor het vak, aandacht voor mensen

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Intro nieuws highlights / voorheen webportal tekst
LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Laatste nieuws Bekijk alles
Maximaal 3000 euro in contanten tegen witwassen

Als het aan het kabinet ligt, wordt de grens waarop onder meer banken en notarissen contact geld mogen accepteren vastgelegd op € 3000.

Verplichte inschrijving in UBO-register voor verenigingen en stichtingen

Sinds eind september is geldt een verplichting tot inschrijving van rechtspersonen en personenvennootschappen in het UBO-register. De verplichting geldt ook voor verenigingen en stichtingen.

Pas op met (kamer)verhuur in appartementengebouw.

In de huidige overspannen huizenmarkt komen vooral starters niet aan de beurt voor het kopen van een eigen huis. Hierdoor is de vraag naar (betaalbare) huurwoningen groot. Echter zijn betaalbare huurwoningen vooral in de steden nauwelijks te vinden. Vroeg of laat is het toch een keer tijd het ouderlijk huis te verlaten, waardoor als noodsprong wordt uitgekeken naar het huren van een of meer kamers in de woning van iemand anders. Zo zijn er momenteel ook veel beleggers die grondgebonden woningen of appartementen opkopen om ze vervolgens te verhuren aan onder andere arbeidsmigranten.

Beëindigen schenkingsregeling goed voor lagere huizenprijzen

In de vorige economische crisis is - als maatregel om de huizenmarkt weer op gang te krijgen - de regeling ingevoerd dat iedereen aan een koper van een huis €100.000,- belastingvrij mocht schenken. Daar is destijds, met name door vermogende families massaal gebruik van gemaakt. Vervolgens is de regeling weer afgeschaft om een aantal jaren later weer ingevoerd te worden. De achterliggende gedachte bij de herinvoering van deze vrijstelling is het beperken van de hypotheekrente aftrek. Voor het belastingvrij ontvangen bedrag krijgt de huizenkoper namelijk nooit meer hypotheekrenteaftrek.

Tekst Voorlopige koopakte

Voorlopige koopakte

Bij het kopen van een huis gelden er andere regels op het gebied van mondelinge afspraken. Deze zijn namelijk niet bindend. Voor een geldige koop heeft u als particuliere koper een schriftelijke koopovereenkomst nodig. Hierin kunnen bepaalde afspraken en voorwaarden worden vastgesteld. Op deze wijze wordt u beschermd tegen professionele partijen.

Wanneer?

Zodra u in overeenstemming bent gekomen met de makelaar/verkopende partij over de koopsom en bijkomende voorwaarden laat de verkopende partij de koopovereenkomst opstellen. Deze is nodig om uiteindelijk de transportakte te kunnen opmaken en het huis daarmee eigendom te kunnen maken. Er wordt gesproken van een voorlopige koopovereenkomst. U heeft namelijk nog drie dagen bedenktijd. Dit betekent dat u binnen drie dagen de koop nog kan ontbinden. Na deze drie dagen kunt u de koop alleen nog ontbinden onder de vooraf besproken voorwaarden.

Voorbehoud van financiering

Een bekende en belangrijke voorwaarde in een koopovereenkomst is ‘onder voorbehoud van financiering’. Deze voorwaarde zorgt ervoor dat kopers de tijd krijgen om de financiering/hypotheek rond te krijgen. Meestal is dit tot zes weken na het tekenen van de koopovereenkomst. Indien u voor deze datum kunt aantonen dat u geen financiering kunt krijgen, kunt u nog kosteloos van de koop af. Na deze datum betaalt u een boete (waarborgsom). Dit is meestal 10% van de koopsom. Onder voorbehoud van financiering is dus beslist geen overbodige luxe.

Koopakte inschrijven in het kadaster

Wilt u voorkomen dat een verkoper na ondertekening van de koopovereenkomst het huis nog aan iemand anders verkoopt? Dan is het verstandig de koopovereenkomst door ons in te laten schrijven in het Kadaster. Op deze wijze bent u beschermd tegen beslagleggers ten laste van de verkoper of faillissement van de verkoper. De verkoper kan na inschrijving van de koopovereenkomst het huis binnen een periode van zes maanden niet aan een ander leveren.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Vul dan hier ons contactformulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Contact formulier

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2020 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken