Slideshow tekst [overal]

Liefde voor het vak, aandacht voor mensen

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Intro nieuws highlights / voorheen webportal tekst
LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Laatste nieuws Bekijk alles
Maximaal 3000 euro in contanten tegen witwassen

Als het aan het kabinet ligt, wordt de grens waarop onder meer banken en notarissen contact geld mogen accepteren vastgelegd op € 3000.

Verplichte inschrijving in UBO-register voor verenigingen en stichtingen

Sinds eind september is geldt een verplichting tot inschrijving van rechtspersonen en personenvennootschappen in het UBO-register. De verplichting geldt ook voor verenigingen en stichtingen.

Pas op met (kamer)verhuur in appartementengebouw.

In de huidige overspannen huizenmarkt komen vooral starters niet aan de beurt voor het kopen van een eigen huis. Hierdoor is de vraag naar (betaalbare) huurwoningen groot. Echter zijn betaalbare huurwoningen vooral in de steden nauwelijks te vinden. Vroeg of laat is het toch een keer tijd het ouderlijk huis te verlaten, waardoor als noodsprong wordt uitgekeken naar het huren van een of meer kamers in de woning van iemand anders. Zo zijn er momenteel ook veel beleggers die grondgebonden woningen of appartementen opkopen om ze vervolgens te verhuren aan onder andere arbeidsmigranten.

Beëindigen schenkingsregeling goed voor lagere huizenprijzen

In de vorige economische crisis is - als maatregel om de huizenmarkt weer op gang te krijgen - de regeling ingevoerd dat iedereen aan een koper van een huis €100.000,- belastingvrij mocht schenken. Daar is destijds, met name door vermogende families massaal gebruik van gemaakt. Vervolgens is de regeling weer afgeschaft om een aantal jaren later weer ingevoerd te worden. De achterliggende gedachte bij de herinvoering van deze vrijstelling is het beperken van de hypotheekrente aftrek. Voor het belastingvrij ontvangen bedrag krijgt de huizenkoper namelijk nooit meer hypotheekrenteaftrek.

Tekst De aandachtspunten bij het afsluiten van een hypotheek

De aandachtspunten bij het afsluiten van een hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek is niet iets wat u dagelijks doet. Meestal gaat u een hypotheek voor een langere tijd aan en zijn er hoge kosten mee gemoeid. Transparant en eerlijk advies is onmisbaar. Waar moet u precies op letten? Wat zijn de verschillen tussen geldverstrekkers? Wij hebben een aantal belangrijke aandachtspunten voor u op een rij gezet.

Rentebeleid

Het kan voorkomen dat een geldverstrekker andere rente hanteert voor bestaande klanten dan voor nieuwe klanten. Meestal krijgt u een rentekorting wanneer u klant bent. Let wel op! Wanneer uw rentevaste periode is afgelopen krijgt u een nieuwe aanbieding. Meestal komt de korting dan te vervallen.

Offerterente

Zodra u het renteaanbod heeft ondertekend staat de rente vast. Maar wat nou als de rente tussen het moment van ondertekenen en het passeren bij de notaris is gedaald? Afhankelijk van de voorwaarden van de geldverstrekker betaalt u uiteindelijk deze lagere rente of de overeengekomen rente in het renteaanbod.

Verhuisregeling

Zeker met de lage rentes van dit moment is de verhuisregeling van belang. Indien u gebruik kunt maken van deze regeling betekent dit dat u de rente van uw huidige hypotheek mee kan verhuizen naar de nieuwe hypotheek. Dit geldt alleen wanneer u bij dezelfde geldverstrekker blijft. Mocht de rente in de toekomst weer zijn gestegen kunt u nog profiteren van de eerder vastgezette lagere rente.

Geldigheidsduur

Een hypotheekofferte heeft een bepaalde geldigheidsduur. Tijdens deze periode zijn de rente en voorwaarden in deze overeengekomen offerte geldig. Indien u hier gebruik van wilt maken moet u de hypotheekakte ondertekenen voordat de geldigheid verloopt. In sommige gevallen kunt u de geldigheid van de offerte verlengen. Controleer vooraf goed hoelang het duurt voordat u bij de notaris zit voor de overdracht en hoelang de offerte geldig is.

Boetevrij aflossen

Bij de meeste geldverstrekkers kunt u 10 tot 20 % boetevrij aflossen op de oorspronkelijke hoofdsom van de hypotheek. Wanneer u boven dit bedrag wenst af te lossen zal u hier een vergoeding/boete voor moeten betalen.

Annuleringsclausule

Als een hypotheekofferte een annuleringsclausule bevat betekent dit dat u de offerte niet kunt annuleren zonder hier kosten voor te betalen. Deze kosten kunnen oplopen tot wel 1% van de hoofdsom. Weet u niet zeker of u de hypotheek wilt afnemen? Of de koop wel doorgaat? Of is er een andere reden waardoor u de offerte eventueel zou moeten annuleren. Controleer dan de annuleringsclausule.

Bouwdepot

Het openen van een bouwdepot is vaak nodig bij een nieuwbouwwoning en een verbouwing. In dergelijke situaties is het hele bedrag van de hypotheek niet meteen nodig. Het overige bedrag wordt in een bouwdepot gestort. De resterende rekeningen voor de verbouwing of het afbouwen van het huis worden uit dit bouwdepot betaald. Controleer wat de rente is die u ontvangt over het bedrag wat nog in het bouwdepot zit. Hoe hoger hoe beter.

Spaarhypotheek

Als u nog een spaarhypotheek hebt is het belangrijk om te letten op de kosten. Deze zijn meestal verwerkt in de premie. Kosten kunnen per aanbieder verschillen.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Vul dan ons contactformulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2020 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken