i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!
i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!
De digitale opslag vertaalt zich in nullen en enen. Vrijwel iedereen beschikt tegenwoordig over een computer, mobiele telefoon en/of tablet; het geheugen in of via deze apparaten vormen je digitale nalatenschap bij overlijden.
Steeds vaker komen er vragen over wat er moet gebeuren met die digitale nalatenschap. Voor de digitale nalatenschap bestaan vooralsnog geen afzonderlijke wettelijke regelingen. De digitale nalatenschap omvat de gegevens op e-mails, social media, foto’s, films, bankzaken, beleggingen etc., al dan niet opgeslagen in de cloud.
Wat moet er gebeuren met al deze gegevens bij (plotseling) overlijden. Zijn er goede en veilige oplossingen om het voor nabestaanden mogelijk te maken om digitale zaken stop te zetten na overlijden van de gebruiker?
Bij veel social media bedrijven is het mogelijk een profiel te laten verwijderen of deze om te zetten in een gedenkpagina. Bij sommige social media bedrijven kunt u zelf instellen wat er na uw overlijden met uw account moet gebeuren.
Bij de afwikkeling van een digitale nalatenschap is het belangrijk overzicht te krijgen welke diensten erflater gebruikte. Via afschrijvingen van bankrekeningen van erflater kun je (waarschijnlijk) achterhalen welke betaalde profielen en accounts er zijn.
Als er niets is geregeld moeten de erfgenamen gezamenlijk beslissen of het profiel van erflater op het sociale medium moet worden verwijderd of dat er een herdenkingsstatus moet worden geregeld.
Over persoonlijke digitale bezittingen: zoals foto’s en video’s kunnen erfgenamen deze verkrijgen via USB-memory stick. Daarbij is het praktisch om een van de erfgenamen dit te laten coördineren.
Ga ook eens voor uzelf na hoe uw digitale nalatenschap moet worden afgewikkeld bij overlijden en leg dit vast; wijs bijvoorbeeld iemand bij testament aan die dat moet gaan doen of deponeer een eigenhandig geschreven instructie met inlogcodes bij uw notaris, zodat de notaris het bij uw testament kan voegen.
Tot slot: we willen wel het digitale leven, maar bij overlijden willen de meesten (neem ik aan) offline.