Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

10 februari 2023

LintNotarissen.nl

Lint Notarissen

Notaris Lekkerkerk

ALS HET EEN BEETJE MEEZIT …

Onder de hierboven ‘geactualiseerde’ foto is nu vermeld: Toegevoegd Notaris. Wat is er precies veranderd? In het kort komt het erop neer dat ik mijn aandeel in de onderneming van Lint Notarissen heb overgedragen aan notaris mr. F.J (Freddy) de Ridder in Bergambacht en als Toegevoegd Notaris mijn werkzaamheden zal blijven uitoefenen voornamelijk op mijn bestaande kantoor in Lekkerkerk, maar voor een aantal dagdelen in de week ook op onze vestiging in Bergambacht. Voor cliënten verandert er daardoor heel weinig, zie ook het artikel in het Kontakt van 17 januari j.l. en onze website.

Ter verheldering volgt nu een korte uitleg over de verschillende functies binnen het notariaat. Na de afgeronde studie Notarieel Recht gaan veel afgestudeerden in loondienst bij een Notaris. Zij zijn dan ‘Kandidaat-Notaris’. Er volgt dan vrijwel altijd de beroepsopleiding (zo’n 3 jaar). Is de beroepsopleiding afgerond, dan mag de Kandidaat-Notaris voor een Notaris waarnemen, meestal de Notaris voor wie hij/zij werkt. Na een periode van 6 zes jaar (inclusief 3 jaar beroepsopleiding) als Kandidaat-Notaris ben je benoembaar als Notaris. Notarissen worden benoemd bij Koninklijk Besluit en zijn openbaar ambtenaar met speciale bevoegdheden, maar onbezoldigd. Notarissen moeten het ambt exploiteren om een inkomen te genereren. Wil je geen ondernemer worden dan kan de Kandidaat-Notaris zich d.m.v. een Ministerieel Besluit laten aanwijzen tot Toegevoegd Notaris. De Toegevoegd Notaris heeft dezelfde bevoegdheden als de Notaris, maar functioneert onder verantwoordelijkheid van de Notaris aan wie hij/zij is toegevoegd.

Op deze manier kan een Notaris ook, zoals in mijn geval, bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd afbouwen. De route terug dus: van Notaris naar Toegevoegd Notaris en als je dat ook niet meer ambieert, kun je weer Kandidaat-Notaris worden.
Op 70 jarige leeftijd verliest een Notaris, Kandidaat-notaris of Toegevoegd-notaris zijn/haar bevoegdheden. Je mag dan nog slechts, zonder formele bevoegdheden, de Notaris ondersteunen.

Dus als het ‘een beetje meezit’  kan ik nog 3,5 jaar door. Aan het plezier in mijn werk zal het in ieder geval niet liggen…

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken