Slideshow tekst [overal]

Liefde voor het vak, aandacht voor mensen

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Intro nieuws highlights / voorheen webportal tekst
LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Laatste nieuws Bekijk alles
Maximaal 3000 euro in contanten tegen witwassen

Als het aan het kabinet ligt, wordt de grens waarop onder meer banken en notarissen contact geld mogen accepteren vastgelegd op € 3000.

Verplichte inschrijving in UBO-register voor verenigingen en stichtingen

Sinds eind september is geldt een verplichting tot inschrijving van rechtspersonen en personenvennootschappen in het UBO-register. De verplichting geldt ook voor verenigingen en stichtingen.

Pas op met (kamer)verhuur in appartementengebouw.

In de huidige overspannen huizenmarkt komen vooral starters niet aan de beurt voor het kopen van een eigen huis. Hierdoor is de vraag naar (betaalbare) huurwoningen groot. Echter zijn betaalbare huurwoningen vooral in de steden nauwelijks te vinden. Vroeg of laat is het toch een keer tijd het ouderlijk huis te verlaten, waardoor als noodsprong wordt uitgekeken naar het huren van een of meer kamers in de woning van iemand anders. Zo zijn er momenteel ook veel beleggers die grondgebonden woningen of appartementen opkopen om ze vervolgens te verhuren aan onder andere arbeidsmigranten.

Beëindigen schenkingsregeling goed voor lagere huizenprijzen

In de vorige economische crisis is - als maatregel om de huizenmarkt weer op gang te krijgen - de regeling ingevoerd dat iedereen aan een koper van een huis €100.000,- belastingvrij mocht schenken. Daar is destijds, met name door vermogende families massaal gebruik van gemaakt. Vervolgens is de regeling weer afgeschaft om een aantal jaren later weer ingevoerd te worden. De achterliggende gedachte bij de herinvoering van deze vrijstelling is het beperken van de hypotheekrente aftrek. Voor het belastingvrij ontvangen bedrag krijgt de huizenkoper namelijk nooit meer hypotheekrenteaftrek.

Tekst Huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden is een overeenkomst tussen mensen die getrouwd zijn. Gaan u en uw partner een geregistreerd partnerschap aan, dan heten deze voorwaarden partnerschapsvoorwaarden. Het enige verschil tussen deze twee is dat in de huwelijkse voorwaarden ook het recht op bezit en inkomen van beide partners wordt vastgelegd. Legt u geen afspraken vast dan trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen.

Trouwen in gemeenschap van goederen

Vroeger werd er standaard in gemeenschap van goederen getrouwd. Per 1 januari 2018 is geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat bezittingen en schulden niet binnen de gemeenschap vallen, dit geldt ook voor de erfenissen en schenkingen die alleen van u waren. Kiest u voor trouwen in gemeenschap van goederen dat krijgen u en uw partner allebei 50% van de bezittingen en schulden die in de wettelijke gemeenschap van goederen vallen. Bezittingen of schulden van voor het huwelijk vallen niet in de gezamenlijk boedel. Ook schenkingen, giften en erfenissen blijven persoonlijk bezit of ze nu voor of tijdens het huwelijk zijn ontvangen. Voor schulden die ontstaan tijdens het huwelijk, ook als een van de partners hier niets van af weet, zijn volgens de nieuwe wet beide partners nog steeds aansprakelijk.

Hou uw bezittingen en schulden gescheiden

Wilt u al uw bezittingen en schulden gescheiden houden van die van uw partner, dan kunt u het beste kiezen voor huwelijkse voorwaarden. Huwelijkse voorwaarden worden door ons ingeschreven in het Huwelijksgoederenregister bij de rechtbank van het arrondissement (gebied) waar u getrouwd bent. Dat register is openbaar en kan alleen door de belanghebbenden worden ingezien. U kunt zelf bepalen welke afspraken u in de huwelijkse voorwaarden opneemt, zo lang deze niet tegen andere wettelijke regels ingaat. Dit heet contractsvrijheid.

Huwelijkse voorwaarden en een eigen onderneming

Heeft u of uw partner een eigen onderneming? Dan is het verstandig om hier extra afspraken over te maken en deze vast te leggen. Lint Notarissen informeert u graag over deze extra afspraken. Neem telefonisch contact met ons op of maak vrijblijvend een afspraak.

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Contact formulier

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2020 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken