Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Tekst Huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden is een overeenkomst tussen mensen die getrouwd zijn. Gaan u en uw partner een geregistreerd partnerschap aan, dan heten deze voorwaarden partnerschapsvoorwaarden. Het enige verschil tussen deze twee is dat in de huwelijkse voorwaarden ook het recht op bezit en inkomen van beide partners wordt vastgelegd. Legt u geen afspraken vast dan trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen.

Trouwen in gemeenschap van goederen

Vroeger werd er standaard in gemeenschap van goederen getrouwd. Per 1 januari 2018 is geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat bezittingen en schulden niet binnen de gemeenschap vallen, dit geldt ook voor de erfenissen en schenkingen die alleen van u waren. Kiest u voor trouwen in gemeenschap van goederen dat krijgen u en uw partner allebei 50% van de bezittingen en schulden die in de wettelijke gemeenschap van goederen vallen. Bezittingen of schulden van voor het huwelijk vallen niet in de gezamenlijk boedel. Ook schenkingen, giften en erfenissen blijven persoonlijk bezit of ze nu voor of tijdens het huwelijk zijn ontvangen. Voor schulden die ontstaan tijdens het huwelijk, ook als een van de partners hier niets van af weet, zijn volgens de nieuwe wet beide partners nog steeds aansprakelijk.

Hou uw bezittingen en schulden gescheiden

Wilt u al uw bezittingen en schulden gescheiden houden van die van uw partner, dan kunt u het beste kiezen voor huwelijkse voorwaarden. Huwelijkse voorwaarden worden door ons ingeschreven in het Huwelijksgoederenregister bij de rechtbank van het arrondissement (gebied) waar u getrouwd bent. Dat register is openbaar en kan alleen door de belanghebbenden worden ingezien. U kunt zelf bepalen welke afspraken u in de huwelijkse voorwaarden opneemt, zo lang deze niet tegen andere wettelijke regels ingaat. Dit heet contractsvrijheid.

Huwelijkse voorwaarden en een eigen onderneming

Heeft u of uw partner een eigen onderneming? Dan is het verstandig om hier extra afspraken over te maken en deze vast te leggen. Lint Notarissen informeert u graag over deze extra afspraken. Neem telefonisch contact met ons op of maak vrijblijvend een afspraak.

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken