Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Tekst Hypotheekvormen

Hypotheekvormen  

Meestal wordt een huis gefinancierd met een hypotheek door een geldverstrekker. Bijvoorbeeld een bank of verzekeraar. De geldverstrekker krijgt het huis als onderpand. Wanneer u niet meer aan uw betalingsverplichtingen voldoet mag de geldverstrekker de woning verkopen. Dit principe geldt voor alle soorten hypotheken. Welke soorten zijn er allemaal? Wat zijn de verschillen? Welke past het beste bij u. Een hypotheekadviseur kan u hierbij helpen.

Starter op de woningmarkt

Als starter op de woningmarkt kan je tegenwoordig kiezen uit twee verschillende hypotheekvormen: lineair en annuïteit. Bij beide hypotheken lost u de hypotheek in 30 jaar af. Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij u elk jaar een vast bedrag aan aflossing betaalt. De rente die u betaalt neemt af omdat de geleende hoofdsom steeds lager wordt. Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij u elk jaar hetzelfde bedrag aan rente plus aflossing betaalt. Het aflossingsbedrag neemt jaarlijks toe en het rentedeel neemt juist af. In het begin heeft u dus het grootste fiscale voordeel. Uw netto maandlast zal bij deze vorm stijgen.

Doorstromer op de woningmarkt

Als doorstromer op de woningmarkt, met een aangekochte woning voor 2013, kunt u te maken hebben met oude hypotheekvormen zoals aflossingsvrije en spaarhypotheken. Een hypothecaire lening met een levensverzekering (ook wel spaarhypotheek) is een hypotheek waarbij u alleen rente betaalt en geen aflossing. Om uiteindelijk aan het einde van de looptijd uw hypotheek terug te kunnen betalen betaalt u een premie voor de levensverzekering. De uitkering daarvan wordt gebruikt voor het aflossen van de lening. Vergelijkbare varianten hiervan zijn de spaarhypotheek, de bankspaarhypotheek en de beleggingshypotheek. Met een aflossingsvrije hypotheek lost u niets af, u betaalt alleen rente. Als de juridische looptijd van de aflossingsvrije hypotheek is verstreken, dit is meestal na 30 jaar, moet de hypotheek worden afgelost. U kunt er ook voor kiezen de lening aan het eind van de looptijd voort te zetten of te herzien. De lening wordt dan getoetst volgens de dan geldende normen ten aanzien van inkomen en onderpand.

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken