Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Blokken Alles over schenkingen

Alles over schenken 

Een schenking kan een gift, donatie of overeenkomst zijn waarbij u een zelf te bepalen bedrag of goederen aan een ander geeft. Hier staat dan geen tegenprestatie tegenover. Op deze manier kunt u in de toekomst belasting besparen. Schenkingen en belastingen zijn met elkaar verbonden. Wanneer u een schenking doet, vraagt u zich waarschijnlijk af of u hier belasting over moet betalen. 

Schenken aan uw kind(eren) 

Elk jaar mogen ouders belastingvrij geld schenken aan hun kinderen. Dit mag tot een bepaald bedrag en dit bedrag wordt elk jaar opnieuw vastgelegd. Hiernaast kunnen ouders ook eenmalig een groot bedrag aan hun kinderen schenken. Ook dit bedrag wordt elk jaar opnieuw vastgelegd. De kinderen kunnen dit bijvoorbeeld voor hun studie gebruiken of voor de financiering van hun huis. Als het geschonken bedrag hier overheen gaat, dan moet het kind de schenking opgeven bij de belastingaangifte en zal er belasting overheen moeten worden betaald. 

Schenken aan een goed doel 

Een gift aan een goed doel kunt u geheel of gedeeltelijk aftrekken van uw inkomstenbelasting. Als u eenmalig schenkt aan een goed doel is de schenking deels aftrekbaar. Hoeveel u van uw inkomstenbelasting kan aftrekken ligt aan uw inkomen. Als u periodiek een schenking aan een goed doel doet, dan kunt u dit aftrekken van de inkomstenbelasting als: 

  • U schenkt aan een goed doel met een ANBI-status of een vereniging 

  • U de schenking regelt in een overeenkomst of notariële akte  

  • U vijf jaar lang ongeveer hetzelfde bedrag aan dezelfde organisatie schenkt 

Voor een periodieke schenking is wel een overeenkomst nodig. Dit kunt u samen met het goede doel doen of met een notaris.  

Schenken voor een koophuis 

Als u geld aan iemand wilt schenken om te helpen met de financiering van een woning, is dit mogelijk. Dit kan tot een bepaald bedrag belastingvrij worden gedaan, welk elk jaar opnieuw wordt vastgesteld. Een voorwaarde is wel dat de huiseigenaar tussen 18 en 40 jaar oud moet zijn.  

Lint Notarissen geeft u graag advies over alle soorten schenkingen 

Lint Notarissen voorziet u graag van de juiste informatie. Er zijn namelijk veel regels betreft schenkingen die elk jaar met bedrag wisselen en ook vaak verschillen per situatie. Heeft u behoefte aan meer informatie of aan een persoonlijk gesprek? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij beantwoorden graag al uw vragen. 

 

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Schenking
Schenking

Schenking

Een schenking, een gift of een donatie is een overeenkomst – ook al bepaalt u de inhoud helemaal zelf – waarbij u geld of goederen aan iemand geeft, zonder dat die ander daar een tegenprestatie tegenover hoeft te zetten. U doet het om later belasting te besparen, of omdat u iemand aardig vindt. Of omdat u iemand ergens dankbaar voor bent. Eigenlijk is het een cadeau.

LintNotarissen.nl
notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken