i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!
i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!
De Columns worden geschreven door mr. Leo van Veen (toegevoegd notaris, Lint Notarissen Lekkerkerk)
Ook bekend van zijn vaste column in het huis aan huisblad KONTAKT.
Vrijwel iedereen beschikt tegenwoordig over een computer, mobiele telefoon en/ of tablet; het geheugen in of via deze apparaten vormen je digitale nalatenschap bij overlijden.
Je gaat samenwonen, een huwelijk of een geregistreerd partnerschap aan. Er wordt een woning gekocht. Er worden kinderen geboren. Je kinderen worden volwassen. Je creëert vermogen. Je gaat met pensioen. Daarna volgen hopelijk nog vele goede en gezonde jaren.
In de landelijke en regionale media wordt steeds meer aandacht gevraagd voor het onderwerp 'financieel misbruik van ouderen'.
We kennen allemaal de dramatische verhalen van familieruzies over de verdeling van de nalatenschapsgoederen.
Wat is er precies veranderd?
Aanhakend bij mijn vorige column, waarin ik heb uitgelegd dat als het huwelijk is gesloten ná 1-1-2018 en je wilt financieel alles delen, er huwelijksvoorwaarden moeten worden opgemaakt waarbij je algehele gemeenschap van goederen overeenkomt.
Als ik aan cliënten vraag op welke basis zij zijn gehuwd, merk ik dat zij vaak niet weten hoe het wettelijk geregeld is na de wijzigingen van 1-1-2018. Men denkt nu vaak dat als je niets doet er automatisch sprake is van huwelijksvoorwaarden.
Als het najaar nadert overwegen veel cliënten weer te gaan schenken en wanneer het zover is nemen de begiftigden de schenkingen dankbaar in ontvangst. Maar maakt geld gelukkig?
Bij mijn vorige column ‘Wie gelooft nog in sprookjes’ heb ik erop gewezen dat bij stiefrelaties in het erfrecht complicaties kunnen ontstaan. Men zou kunnen veronderstellen dat pas juridisch ‘actie’ nodig is op het moment dat een stiefrelatie zich voordoet.
Kinderen verkrijgen zoals inmiddels bij de lezer bekend wordt verondersteld krachtens de wettelijke verdeling bij overlijden van één van de ouders slechts een niet opeisbare vordering op de langstlevende ouder uit te keren bij overlijden van de langstlevende ouder; dit systeem wordt echter doorbroken wanneer er sprake is van het bestaan/ontstaan van een stiefrelatie.
Nadat ik in mijn 2 vorige columns heb gewezen op de noodzakelijke aandacht die het “levenstestament” vraagt, wil ik met onderstaand opnieuw wijzen (met excuus voor de onsympathieke aanhef) op één van de belangrijkste onderdelen van het testament namelijk: Wilsrechten.
Zoals toegezegd in mijn laatste column wil ik nu meer ingaan op de inhoud van het levenstestament aan de hand van het meest voorkomende voorbeeld: een echtpaar waarvan één partner wilsonbekwaam is.
1 op de 5 ouderen raakt vroeg of laat zodanig in de war, dat er sprake is van wilsonbekwaamheid. Ook kan men feitelijk onbekwaam worden om deel te nemen aan het rechtsverkeer, denk hierbij aan lichamelijke zwakte. Het belang van het regelen van een LEVENSTESTAMENT is daarmee aangetoond.
In de Kerstperiode kijken we naar de gebeurtenissen zo’n 2000 jaar terug in de tijd; misschien leuk om te weten: bestond het notariaat toen al?
Naast de AOW wordt vaak ook een ouderdomspensioen opgebouwd door middel van het betalen van een premie aan een instelling.
Gezellig of ongezellig in de relatie? In beide gevallen wil men antwoord op de vraag: wie heeft later recht op het ouderdomspensioen?
Je wordt niet vaak ergens weggestuurd. Misschien moest u vroeger als kind wel eens de gang op na kattenkwaad uitgehaald te hebben op school, maar als volwassenen ergens worden weggestuurd, dan is er toch iets bijzonders aan de hand!
Regelmatig krijg ik vragen over de mogelijkheid kinderen te onterven. Veelal gaat het om kinderen waarmee geen of nauwelijks contact meer is.
Dit keer vraag ik aandacht voor Stichting Streekfonds Krimpenerwaard
Het is van alle tijden dat iedereen een mening heeft over hoe een huwelijksrelatie moet worden onderhouden, maar ook of en op welke gronden een relatie mag worden verbroken.
In mijn vorige column heb ik toegelicht dat een echtgenoot beschermd is tegen bijvoorbeeld de verkoop van het woonhuis zonder zijn of haar toestemming. Deze bescherming kan niet zomaar worden opgeheven door een volmacht. Hoe kan dit dan wel?
Wanneer kunt u voor een ander een (rechts)handeling uitvoeren?
En hoe verder met de rechten van de man?
Wie heeft welke rechten?
Overdrachtsbelasting, hoe zit dat precies?
Nog eenmaal gaat mijn maandelijkse column over (risico)aansprakelijkheid van ouders/voogden bij kinderen in verschillende leeftijdscategorieën.
Wie is er aansprakelijk? Het kind of de ouder?
Wanneer bent u als ouder of als voogd aansprakelijk voor de schade die uw kinderen veroorzaakt hebben? Lees snel verder!
Zo langzamerhand begint het “normale” leven weer op gang te komen, voor zover het covid-19 virus dit toelaat. Na een weekje fietsen met mijn vrouw op de nu prachtig paars gekleurde Veluwe, pak ik de draad op waarmee ik mijn vorige column beëindigde.
Met een grote knal spat de ballon uit elkaar en dwarrelt er roze of blauwe confetti door de huiskamer.
2020 is binnen ons gezin een bijzonder jaar, want zowel onze zoon als onze dochter zijn in het huwelijk getreden!
Nu de Corona-maatregelen worden versoepeld durven we voorzichtig ook weer aan vakantie te denken. In de zomermaanden ontstaan vaak relaties of worden plannen gemaakt om vakantieromantiek om te zetten in een verbintenis met elkaar.
Ook in deze tijden van corona-maatregelen gaat ons notariaat onverminderd door met haar dienstverlening.
Iedereen wordt door het Coronavirus geraakt. Ook het notariaat. De notaris is niet alleen bevoegd, maar ook verplicht om opgedragen werkzaamheden te verrichten. Onze dienstverlening valt namelijk onder ‘noodzakelijke overheidsprocessen’ en staat op de lijst met ‘vitale beroepen’.
Het komt tegenwoordig vaak voor dat ouders hun kinderen helpen met de aankoop van een huis door geld te lenen in de vorm van een FAMILIEHYPOTHEEK ook wel FAMILIEBANKIEREN genoemd. Dit kan op 2 manieren: het gehele bedrag wordt geleend of je leent een deel bij je familie en een deel bij de bank.
In mijn vorige column besprak ik : “de overdracht van een woning” Bij de overdracht van een woning wordt meestal ook de financiering geregeld. Daartoe wordt bij de notaris een zogenaamde hypotheekakte opgemaakt waarin staat dat uw woning als onderpand dient t.b.v. de financier (dit kan ook familie zijn). Na toezegging door de financier dat de lening wordt verstrekt, zorgt de...
In deze en volgende columns wil ik het hebben over de toegevoegde waarde van de notaris bij het juridisch regelen van zaken. Deze keer bespreek ik: “de overdracht van een woning”.
De maand december staat in het teken van feestdagen. Voor sommige branches betekent deze maand vooral topdrukte. Niet iedereen staat hierbij stil, maar het notariaat behoort van oudsher tot die branches. Mensen komen in aanraking met notariële dienstverlening bij vastgoedtransacties, (levens-)testamenten, nalatenschappen, relatievormen, vennootschappen,...
In mijn maandelijkse column behandel ik notariële onderwerpen die voor u als lezer van belang kunnen zijn. Deze keer wil ik daar van afwijken in verband met mijn 45 jarig jubileum. Het Kontakt schonk hier aandacht aan in haar editie van dinsdag 22oktober jl.
Vorige maand schreef ik in deze column over het onderwerp “schenken met de warme hand”. Ik beloofde in de volgende column aandacht te besteden aan SCHENKEN OP PAPIER/VERMINDERING ERFBELASTING. Bij dezen!
De zomervakantie is voor de meeste lezers voorbij en voor we het weten komt het einde van het jaar al weer in zicht. Misschien een goed tijdstip om na te denken of u dit jaar (2019) nog wilt profiteren van de schenkingsvrijstelling(en)?
In de laatste twee columns heb ik geschreven over “wilsrechten” in het erfrecht, waarbij de conclusie kan worden getrokken dat ingeval van stiefkinderen er altijd een dringende reden is om een testament op te maken.
Vorige keer werden het testament en het levenstestament belicht. In een testament kunnen veel zaken worden geregeld.
Cijfers wijzen uit dat 1 op de 3 huwelijken tegenwoordig eindigt door echtscheiding