i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!
i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!
U kunt een stichting oprichten wanneer u een bepaald doel wilt realiseren, met behulp van een vermogen. Een stichting wordt vertegenwoordigd door de aangewezen bestuurders. Deze bestuurders zijn ingeschreven in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel. In de notariële akte van een stichting worden statuten vastgelegd. Hierin is het verplicht om de volgende gegevens op te nemen:
Wanneer u statuten wilt wijzigen dan moet dit vastgelegd worden in een notariële akte.
U kunt in uw testament vast laten leggen of er na uw overlijden een stichting moet worden opgericht. U kunt hierbij denken aan een fonds uit uw nalatenschap dat uitkeringen doet met een sociaal of ideëel doel. Het is verplicht voor een stichting om een bestuur te hebben. Het bestuur bestaat uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. Een bestuur heeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld een commissie op te richten.
Op het moment dat een stichting nog niet ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel, is het bestuur persoonlijk aansprakelijk voor de stichting. Ook wanneer er goederen aangekocht worden. Na het inschrijven zijn de bestuurdersleden niet meer aansprakelijk, maar ligt de aansprakelijkheid bij de stichting. Of er moet sprake zijn van verwijtbaar onbehoorlijk bestuur.
In tegenstelling tot een vereniging, is het als stichting mogelijk om werknemers in dienst te hebben. Als de statuten dat voorschrijven, een stichting failliet gaat of de rechter dit bepaalt, kan een stichting ontbonden worden. Het bestuur kan ook besluiten over te gaan tot ontbindingen van de stichting. De voorwaarden en regels staan vastgelegd in de statuten. Er zijn geen leden bij een stichting, maar mensen kunnen wel doneren.