Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Tekst Einde hypotheek

Einde hypotheek

Als de hypotheek is afgelost komt het recht van de geldverstrekker op uw woning te vervallen. Als notaris moeten wij daarvoor de inschrijving van de hypotheek bij het Kadaster doorhalen. Om dit te kunnen doen is er een akte van vervallenverklaring nodig. De geldverstrekker moet hier allereerst toestemming voor geven.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Als het huis verkocht is of de hypotheek is op een andere manier afgelost kunnen wij de doorhaling van de inschrijving verzorgen. Blijft u in de woning wonen? Is de hypotheek afgelost? Wij kunnen u vertellen wat u het beste kunt doen. U kunt er namelijk voor kiezen om de inschrijving van de hypotheek te laten staan of door te halen. Wat zijn de voor- en nadelen? Wat in uw geval het beste is, is afhankelijk van uw situatie en wensen.

Wat is het voordeel van het wel/ niet doorhalen van uw hypotheek?

Een voordeel van het niet doorhalen van de inschrijving is dat deze in de toekomst wellicht nog gebruikt kan worden. Stel u gaat uw huis verbouwen en wilt hiervoor toch weer een hypotheek aanvragen. Dan kunt u deze inschrijving gebruiken, u bespaart in dit geval notaris kosten.

Waarom zou u een inschrijving van een hypotheek wel doorhalen? Door het doorhalen van een hypotheek zal niet alleen een nieuwe hypotheekaanvraag sneller gaan, maar het kan u ook nog eens honderden euro’s besparen. Dit komt doordat u het doorhalen van de akte zelf in de hand heeft.

Is het doorhalen van de hypotheek verplicht?

Wanneer u de volledig hypotheek heeft afgelost, is het niet verplicht om de hypotheek meteen door te halen. Het doorhalen van uw hypotheek heeft echter wel een aantal voordelen.

Als u in de toekomst gaat verhuizen, bent u verplicht om de hypotheekregistratie te laten verwijderen bij het Kadaster. Bij het verkopen van de woning mag de kopende partij een notaris kiezen. Zij besteden misschien minder tijd aan het vinden van een voordelige notaris. Hierdoor kunnen de kosten voor de royementsakte dus hoger uitvallen dan wanneer u het zelf vooraf regelt.

Als u ervoor kiest om de hypotheek nu al te royeren, bespaart dit tijd bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek. In de meeste gevallen neemt de bank de hypotheekaanvraag pas in behandeling wanneer de oude hypotheekregistratie is verwijderd.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Vul dan ons contactformulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken