Slideshow tekst [overal]

Liefde voor het vak, aandacht voor mensen

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Intro nieuws highlights / voorheen webportal tekst
LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Laatste nieuws Bekijk alles
Maximaal 3000 euro in contanten tegen witwassen

Als het aan het kabinet ligt, wordt de grens waarop onder meer banken en notarissen contact geld mogen accepteren vastgelegd op € 3000.

Verplichte inschrijving in UBO-register voor verenigingen en stichtingen

Sinds eind september is geldt een verplichting tot inschrijving van rechtspersonen en personenvennootschappen in het UBO-register. De verplichting geldt ook voor verenigingen en stichtingen.

Pas op met (kamer)verhuur in appartementengebouw.

In de huidige overspannen huizenmarkt komen vooral starters niet aan de beurt voor het kopen van een eigen huis. Hierdoor is de vraag naar (betaalbare) huurwoningen groot. Echter zijn betaalbare huurwoningen vooral in de steden nauwelijks te vinden. Vroeg of laat is het toch een keer tijd het ouderlijk huis te verlaten, waardoor als noodsprong wordt uitgekeken naar het huren van een of meer kamers in de woning van iemand anders. Zo zijn er momenteel ook veel beleggers die grondgebonden woningen of appartementen opkopen om ze vervolgens te verhuren aan onder andere arbeidsmigranten.

Beëindigen schenkingsregeling goed voor lagere huizenprijzen

In de vorige economische crisis is - als maatregel om de huizenmarkt weer op gang te krijgen - de regeling ingevoerd dat iedereen aan een koper van een huis €100.000,- belastingvrij mocht schenken. Daar is destijds, met name door vermogende families massaal gebruik van gemaakt. Vervolgens is de regeling weer afgeschaft om een aantal jaren later weer ingevoerd te worden. De achterliggende gedachte bij de herinvoering van deze vrijstelling is het beperken van de hypotheekrente aftrek. Voor het belastingvrij ontvangen bedrag krijgt de huizenkoper namelijk nooit meer hypotheekrenteaftrek.

Tekst Oprichting eenmanszaak is poort naar zelfstandigheid

Oprichten eenmanszaak

Een eenmanszaak is vormvrij, dat betekent dat u geen oprichtingsakte hoeft te laten maken en geen statuten nodig heeft. Een eenmanszaak wordt door een persoon opgericht en gedreven en moet ingeschreven worden bij de Kamer van Koophandel. Bij de KvK kunt u uw eenmanszaak aanmelden, er wordt dan bekeken of de handelsnaam niet al in gebruik is, vervolgens betaalt u de inschrijfkosten en u heeft uw eigen ondernemen. Zo snel kan het gaan. Als eenmanszaak heeft u wel een zakelijke bankrekening, postadres, algemene voorwaarden en contracten, maar blijft u wel privé aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf. Als eenmanszaak kunt u wel werknemers in dienst hebben, maar u bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u voor uw bedrijf maakt. Om privé niet meer aansprakelijk te zijn voor de schulden van uw bedrijf, kunt u uw eenmanszaak omzetten naar een BV. Dit heeft veel fiscale gevolgen, waar Lint Notarissen u graag van op de hoogte brengt.

Inkomsten belasting

Als startende onderneming dient u zich aan te melden bij de Belastingdienst, dit kan gemakkelijk via hun eigen website. Als eenmanszaak bent u een IB-ondernemer, dat betekent dat de winst- en verliesrekening van uw bedrijf wordt meegenomen in uw privé aangifte. Er zijn dan ook verschillende belastingfaciliteiten waardoor u belastingvoordeel kunt behalen. U moet naast inkomstenbelasting ook BTW betalen over de omzet van uw bedrijf. Dit laatste kunt u weer verrekenen met de BTW die u betaald heeft op uw inkopen.

Bedrijfsopvolging eenmanszaak

Wanneer u uw bedrijf overdraagt aan een ander, dan is het belangrijk dat u een helder overzicht heeft van alle bezittingen en schulden van uw bedrijf. Dit wordt vervolgens vastgelegd in de koopovereenkomst en overdrachtsakte. Doordat er bij een eenmanszaak geen verschil is tussen privé en de zaak en u komt plots te overlijden, dan kunnen de erfgenamen hun deel opeisen. Wilt u dat uw bedrijf blijft bestaan, dan moet ik dit apart laten vastleggen.

Lint Notarissen heeft per rechtsvorm alle juridische en fiscale voor- en nadelen op een rij staan. Wij informeren u hier graag over. Neem vrijblijvend contact met ons op.

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Contact formulier

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2020 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken