Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Tekst Oprichting eenmanszaak is poort naar zelfstandigheid

Oprichten eenmanszaak

Een eenmanszaak is vormvrij, dat betekent dat u geen oprichtingsakte hoeft te laten maken en geen statuten nodig heeft. Een eenmanszaak wordt door een persoon opgericht en gedreven en moet ingeschreven worden bij de Kamer van Koophandel. Bij de KvK kunt u uw eenmanszaak aanmelden, er wordt dan bekeken of de handelsnaam niet al in gebruik is. Vervolgens betaalt u de inschrijfkosten en u heeft uw eigen onderneming, zo snel kan het gaan. Als eenmanszaak heeft u wel een zakelijke bankrekening, postadres, algemene voorwaarden en contracten, maar blijft u wel privé aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf. Als eenmanszaak kunt u wel werknemers in dienst hebben, maar u bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u voor uw bedrijf maakt. Om privé niet meer aansprakelijk te zijn voor de schulden van uw bedrijf, kunt u uw eenmanszaak omzetten naar een BV. Dit heeft veel fiscale gevolgen, waar Lint Notarissen u graag van op de hoogte brengt.

Inkomsten belasting

Als startende onderneming dient u zich aan te melden bij de Belastingdienst, dit kan gemakkelijk via hun eigen website. Als eenmanszaak bent u een IB-ondernemer, dat betekent dat de winst- en verliesrekening van uw bedrijf wordt meegenomen in uw privé aangifte. Er zijn dan ook verschillende belastingfaciliteiten waardoor u belastingvoordeel kunt behalen. U moet naast inkomstenbelasting ook BTW betalen over de omzet van uw bedrijf. Dit laatste kunt u weer verrekenen met de BTW die u betaald heeft op uw inkopen.

Bedrijfsopvolging eenmanszaak

Wanneer u uw bedrijf overdraagt aan een ander, dan is het belangrijk dat u een helder overzicht heeft van alle bezittingen en schulden van uw bedrijf. Dit wordt vervolgens vastgelegd in de koopovereenkomst en overdrachtsakte. Doordat er bij een eenmanszaak geen verschil is tussen privé en de zaak en u komt plots te overlijden, dan kunnen de erfgenamen hun deel opeisen. Wilt u dat uw bedrijf blijft bestaan, dan moet u dit apart laten vastleggen.

Lint Notarissen heeft per rechtsvorm alle juridische en fiscale voor- en nadelen op een rij staan. Wij informeren u hier graag over. Neem vrijblijvend contact met ons op.

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken