i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!
i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!
In de landelijke en regionale media wordt steeds meer aandacht gevraagd voor het onderwerp 'financieel misbruik van ouderen'.
Lokale allianties ter voorkoming- en tegengaan van misbruik worden gevormd door een brede groep dienstverleners en instellingen waaronder met name: notarissen, banken, gemeenten, artsen, praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen, politie, ouderenbonden, bewindvoerders, maatschappelijke- en thuiszorginstellingen, woningcorporaties, sociale- en religieuze organisaties etc. Ook in de Krimpenerwaard bestaat nu zo'n alliantie.
Een belangrijke taak van de alliantie is: 'het bevorderen van bewustwording van de risico's die ouderen op dit gebied lopen' onder meer door voorlichting, signalering en consulteren.
Ook notarissen kunnen te maken krijgen met omstandigheden en signalen van misbruik. Als dat het geval is, kan de notaris zo mogelijk vroegtijdig bemiddelen en/of signaleren.
Ook op het gebied van voorlichting kan het notariaat behulpzaam zijn. Zo werd ik door 'Meldpunt Max' in april benaderd voor een televisie-interview. De uitzending in nog te zien. Zoek dan via internet naar 'Alle uitzendingen van meldpunt Max', de uitzending van 14/4. Al met al was het een heel bijzondere ervaring voor mij.
Er ligt ook een taak voor het notariaat in de adviespraktijk. Een probaat middel tegen misbruik is bijvoorbeeld 'Het Levenstestament'. Hierin wordt een notariële volmacht - zo nodig met toezicht - geven aan iemand, die uw zaken regelt als u daartoe zelf niet meer in staat bent. Zie via onze website mijn columns: nummer 1.
Maar met alleen mooie woorden komen we er niet. Er ligt niet alleen een belangrijke taak voor bovengenoemde alliantie en de aangesloten instellingen om een maximale inspanning te leveren om bedoeld misbruik tegen te gaan. Laten we allemaal goed opletten wat er in onze (directe) omgeving gebeurt en zo nodig en mogelijk misbruik te voorkomen, tegengaan en/of signaleren: neem dan (ook als slachtoffer) contact op met Veilig Thuis. Telefoon: 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar)