Slideshow tekst [overal]

Liefde voor het vak, aandacht voor mensen

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Intro nieuws highlights / voorheen webportal tekst
LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Laatste nieuws Bekijk alles
Maximaal 3000 euro in contanten tegen witwassen

Als het aan het kabinet ligt, wordt de grens waarop onder meer banken en notarissen contact geld mogen accepteren vastgelegd op € 3000.

Verplichte inschrijving in UBO-register voor verenigingen en stichtingen

Sinds eind september is geldt een verplichting tot inschrijving van rechtspersonen en personenvennootschappen in het UBO-register. De verplichting geldt ook voor verenigingen en stichtingen.

Pas op met (kamer)verhuur in appartementengebouw.

In de huidige overspannen huizenmarkt komen vooral starters niet aan de beurt voor het kopen van een eigen huis. Hierdoor is de vraag naar (betaalbare) huurwoningen groot. Echter zijn betaalbare huurwoningen vooral in de steden nauwelijks te vinden. Vroeg of laat is het toch een keer tijd het ouderlijk huis te verlaten, waardoor als noodsprong wordt uitgekeken naar het huren van een of meer kamers in de woning van iemand anders. Zo zijn er momenteel ook veel beleggers die grondgebonden woningen of appartementen opkopen om ze vervolgens te verhuren aan onder andere arbeidsmigranten.

Beëindigen schenkingsregeling goed voor lagere huizenprijzen

In de vorige economische crisis is - als maatregel om de huizenmarkt weer op gang te krijgen - de regeling ingevoerd dat iedereen aan een koper van een huis €100.000,- belastingvrij mocht schenken. Daar is destijds, met name door vermogende families massaal gebruik van gemaakt. Vervolgens is de regeling weer afgeschaft om een aantal jaren later weer ingevoerd te worden. De achterliggende gedachte bij de herinvoering van deze vrijstelling is het beperken van de hypotheekrente aftrek. Voor het belastingvrij ontvangen bedrag krijgt de huizenkoper namelijk nooit meer hypotheekrenteaftrek.

Tekst Wat is een samenlevingscontract

Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract, u heeft er vast al een keer van gehoord. Wellicht zijn er nog een aantal vragen over: Wat is een samenlevingscontract eigenlijk en waarom is het verstandig om deze af te sluiten? Het is niet verplicht om een samenlevingscontract af te sluiten, maar u kunt veel problemen in de toekomst voorkomen wanneer u dit wél doet.

Wat is een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract legt u schriftelijk een aantal afspraken tussen u en uw partner vast. U legt bijvoorbeeld vast wat er met uw woning of eigendommen gebeurt wanneer een van de twee komt te overlijden of u en uw partner uit elkaar gaan. Zonder samenlevingscontract is dit niet vastgelegd en zijn alle bezittingen en schulden voor ieder apart. In geval van overlijden, heeft de familie van de overleden partner recht op de helft van alle eigendommen. Zo ook het huis. Op dat moment heeft u natuurlijk wel andere zaken aan u hoofd. Dus zorg dat u dit van tevoren goed geregeld heeft.

Waarom een samenlevingscontract verstandig is

In de overeenkomst legt u samen met uw partner de rechten en plicht vast. Hoe worden de woonlasten verdeeld en wie draagt welk percentage van zijn salaris bij voor de gezamenlijke kosten. We gaan er natuurlijk niet van uit dat u uit elkaar gaat, maar wanneer dit toch gebeurt kunt u maar beter goed geregeld hebben hoe de eigendommen verdeeld zijn. Ook legt u in een samenlevingscontract afspraken vast over het koophuis, gezamenlijk spaargeld, investeringen en meer. Samengevat, met een samenlevingscontract:

  1. Regelt u wie welk deel financieel inbrengt.
  2. Heeft u belastingvrijstellingen en betaalt minder belasting.
  3. Heeft u recht op partnerpensioen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden.
  4. Maakt u afspraken over u privé en gezamenlijke eigendommen voor wanneer u uit elkaar gaat of een van u komt te overlijden.
  5. Heeft u geen geschilpunten met erfgenamen of wanneer u uit elkaar gaat.

Wanneer kunt u een samenlevingscontract afsluiten?

Het is mogelijk om een samenlevingscontract af te sluiten wanneer u en uw partner beide meerderjarig zijn. Hier wordt vaak voor gekozen wanneer er nog geen trouwplannen zijn, maar u wel in aanmerking wilt komen voor partnerpensioen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden waar u als partner recht op heeft. Een werkgever eist vrijwel altijd een door de notaris opgesteld samenlevingscontract.

Meer informatie?

Heeft u plannen om samen een samenlevingscontract af te sluiten, maar heeft u daar nog meer vragen over? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of om een vrijblijvende afspraak te maken.

 

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Contact formulier

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2020 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken