Tekst melding

Op 8, 9 en 10 november zijn wij ivm groot onderhoud aan ons computersysteem zeer beperkt bereikbaar (zowel per mail als telefonisch). Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Tekst Wat is een samenlevingscontract

Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract, u heeft er vast al een keer van gehoord. Wellicht zijn er nog een aantal vragen over: Wat is een samenlevingscontract eigenlijk en waarom is het verstandig om deze af te sluiten? Het is niet verplicht om een samenlevingscontract af te sluiten, maar u kunt veel problemen in de toekomst voorkomen wanneer u dit wél doet.

Wat is een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract legt u schriftelijk een aantal afspraken tussen u en uw partner vast. U legt bijvoorbeeld vast wat er met uw woning of eigendommen gebeurt wanneer een van de twee komt te overlijden of u en uw partner uit elkaar gaan. Zonder samenlevingscontract is dit niet vastgelegd en zijn alle bezittingen en schulden voor ieder apart. In geval van overlijden, heeft de familie van de overleden partner recht op de helft van alle eigendommen. Zo ook het huis. Op dat moment heeft u natuurlijk wel andere zaken aan u hoofd. Dus zorg dat u dit van tevoren goed geregeld heeft.

Waarom een samenlevingscontract verstandig is

In de overeenkomst legt u samen met uw partner de rechten en plicht vast. Hoe worden de woonlasten verdeeld en wie draagt welk percentage van zijn salaris bij voor de gezamenlijke kosten. We gaan er natuurlijk niet van uit dat u uit elkaar gaat, maar wanneer dit toch gebeurt kunt u maar beter goed geregeld hebben hoe de eigendommen verdeeld zijn. Ook legt u in een samenlevingscontract afspraken vast over het koophuis, gezamenlijk spaargeld, investeringen en meer. Samengevat, met een samenlevingscontract:

  1. Regelt u wie welk deel financieel inbrengt.
  2. Heeft u belastingvrijstellingen en betaalt minder belasting.
  3. Heeft u recht op partnerpensioen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden.
  4. Maakt u afspraken over u privé en gezamenlijke eigendommen voor wanneer u uit elkaar gaat of een van u komt te overlijden.
  5. Heeft u geen geschilpunten met erfgenamen of wanneer u uit elkaar gaat.

Wanneer kunt u een samenlevingscontract afsluiten?

Het is mogelijk om een samenlevingscontract af te sluiten wanneer u en uw partner beide meerderjarig zijn. Hier wordt vaak voor gekozen wanneer er nog geen trouwplannen zijn, maar u wel in aanmerking wilt komen voor partnerpensioen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden waar u als partner recht op heeft. Een werkgever eist vrijwel altijd een door de notaris opgesteld samenlevingscontract.

Meer informatie?

Heeft u plannen om samen een samenlevingscontract af te sluiten, maar heeft u daar nog meer vragen over? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of om een vrijblijvende afspraak te maken.

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken