Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Tekst Het oprichten van een BV

Het oprichten van een BV

Een BV (besloten vennootschap) biedt voordelen voor kleine ondernemers. Als eenmanszaak, V.O.F. of maatschap bent u ook privé aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming. Wanneer u een BV opricht, dan is vennootschap aansprakelijk en niet u privé. De wet op de Flex- BV maakt het mogelijk om zonder kapitaalstorting of goederen een besloten vennootschap op te richten. Aandeelhouders hebben flexibele rechten, die zich uiten in het stemrecht, de blokkering en de winstuitkering.

De belangrijkste aspecten bij het oprichten van een BV zijn

  • U heeft geen minimumkapitaal nodig.
  • De crediteurenbescherming is ontstaan uit een uitkeringstest in combinatie met aansprakelijkheidssancties voor bestuurders en aandeelhouders.
  • Aandeelhouders kunnen het bestuur benoemen.
  • Aandelen zijn vrij overdraagbaar.
  • Besluiten kunnen buiten de algemene vergadering genomen worden.
  • Mogelijkheid tot flexibele verdeling van het stemrecht.

Aandelen

De inhoud van de statuten geven aan of aandelen wel of niet vrij overdraagbaar zijn. Uw wil natuurlijk niet ineens geconfronteerd worden met een nieuwe partner waar u zelf niet voor gekozen heeft. Alle aandeelhouders worden in een aandeelhouder register vermeld. Dit verzorgd Lint Notarissen voor u. Wanneer er aandelen worden overgedragen, verzorgen wij de inschrijving in het aandeelhoudersregister, u bewaart zelf het register.

Fusies

Wanneer u ervoor kiest om te fuseren met een ander bedrijf, dan kan dat natuurlijk meerdere redenen hebben. Elke fusie vraagt om een andere aanpak. Lint Notarissen helpt u graag om de fusie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Er zijn verschillende soorten fusies, hierbij kunt u denken aan: bedrijfsfusie, aandelenfusie en juridische fusie. Wij vertellen u graag de verschillen en wat voor u de beste optie is. 

Ondernemers testament

Een 'ondernemerstestament' is een testament waarin u als ondernemer/ directeur-grootaandeelhouder (DGA) bepaalt wat er na uw overlijden met uw bedrijf moet gebeuren. Hierin kunt u vast leggen wat er met uw bedrijf gebeurt wanneer u plots komt te overlijden.

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Als u uw bedrijf binnen de familie overdraagt, hoeft er geen overdrachtsbelasting te worden betaald over het onroerend goed van het bedrijf. Binnen de familie, dat zijn kinderen, kleinkinderen, broers, zussen of hun echtgenoten. Er gelden overigens wel een aantal voorwaarden. Zo moet uw opvolger het bedrijf minimaal drie jaar voortzetten.

Lint Notarissen brengt u graag op de hoogte van alle juridische en fiscale consequenties die heeft als u een onderneming in de vorm van een besloten of naamloze vennootschap wilt gaan voeren.

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken