Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Tekst Voogdij

Voogdij

Door verschillende omstandigheden kan het voorkomen dat u en/of uw partner niet meer voor uw minderjarige kinderen kunnen zorgen. Wanneer dit het geval is, wordt het gezag overgedragen naar één of meerdere voogden. U hoopt natuurlijk dat het nooit gaat gebeuren, maar mocht het zo zijn dat u niet meer voor uw kinderen kunt zorgen dan is het fijn dat u al een aantal afspraken heeft vastgelegd. Door hier afspraken over te maken kunt u:

  • Zelf beslissen wie er voor uw kinderen gaat zorgen en voorkomt u meningsverschillen tussen families, de kinderbescherming en de rechter.
  • Een veilige en vertrouwde situatie voor uw kinderen creëren.
  • Het vermogen van uw kinderen veilig stellen.

Zijn u en uw partner niet in staat om zelf voor uw kinderen te zorgen, dan kan er door de rechter voorlopige voogdij opgelegd worden. Het gezag over de kinderen wordt dan bij de ouders weggehaald en overgedragen aan Bureau Jeugdzorg. De rechter bepaald vervolgens wie het gezag over de kinderen krijgt.

Leg afspraken vast in uw testament

Heeft u afspraken gemaakt over de voogdij van uw kinderen wanneer u en uw partner bijvoorbeeld komen te overlijden of niet meer instaat zijn om zelf voor uw kinderen te zorgen? Leg deze afspraken dan vast in uw testament. In een testament kunt u één of meerdere voogden vastleggen. Overleg altijd met de voogden of zij nog steeds bereid zijn om deze taak op zich te nemen. Indien het zo ver is en een beoogde voogd besluit toch van de taak af te zien, dan zoekt de rechter iemand anders die daar geschikt voor is.

Wanneer u niks heeft vastgelegd en u komt beiden te overlijden, dan overlegt de rechter met de families om zo een geschikte voogd te vinden. Is er niemand die voor uw kinderen kan of wilt zorgen, dan krijgt een voogdijinstelling het gezag over de kinderen. Zij gaan dan op zoek naar een geschikt pleeggezin of begeleiden het kind bij het zelfstandig wonen.

Krijgen de peetouders van mijn kinderen automatisch de voogdij?

Wanneer u dit niet in een testament heeft vastgelegd, krijgen de peetouders niet automatisch de voogdij over uw kinderen. De rechter zal dan bekijken wie het meest geschikt is als voogd. Lint Notarissen kan deze afspraken voor u vastleggen in een testament. Zo heeft u zelf de controle over wat er met u kinderen gebeurt, wanneer u en uw partner dat niet meer kunnen.

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken