Tekst melding

Op 8, 9 en 10 november zijn wij ivm groot onderhoud aan ons computersysteem zeer beperkt bereikbaar (zowel per mail als telefonisch). Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Tekst Schenking

Schenken

Een erfenis doet u vaak aan een toekomstige erfgenaam, zodat de uiteindelijke schenking verminderd en in de toekomst minder belasting hoeft te betalen. Doet u een schenking aan een goed doel als een nuttige instelling, denk hierbij aan dorpshuizen, sportvereniging en dergelijke, dan is de schenking aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Schenkt u aan een persoon, dan is de schenking niet aftrekbaar. Schenkingen zijn er in twee varianten:

  • Periodieke schenkingen: wanneer u voor vijf jaar lang eens per jaar een schenking doet aan een nuttige instelling en dit via een notariële akte regelt, zijn deze schenkingen aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
  • Overige schenkingen: om in aanmerking te komen voor belasting aftrek, moet u in één jaar een bepaald bedrag hebben geschonken.

Verschillende soorten schenkingen

Schenkingen kunnen juridisch gezien op drie verschillende manieren gedaan worden: op papier, in geld of in goederen. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om zelf de belasting te betalen of dit door de ontvanger te laten voldoen. Wanneer u een schenking op papier doet, legt u in een akte een bepaald bedrag vast dat u schuldig bent aan uw kinderen en u betaald hier jaarlijks rente over. De schenking kan pas opgeëist worden als u en uw partner beide overleden zijn. Kiest u voor een schenking in geld of goederen, dan is dit bijvoorbeeld in de vorm van een huis, effecten, aannemelijk belang aandelen, kunst of antiek. Heeft uw kind geld van u geleend en schelt u deze schulden kwijt, dan is er ook sprake van een schenking. Het voordeel van schenken is dat u in de toekomst minder erfbelasting hoeft te betalen. Aan de andere kant moet u wel rekening houden met overdrachtsbelasting en inkomstenbelasting.

Ook kunt u betreft schenkingen het een en andere laten vastleggen in uw testament. Bijvoorbeeld een uitsluitingsclausule voor als uw kinderen gaan scheiden. De partner van uw kind heeft dan geen recht op de helft van de schenking.

Belastingvrij schenken

Wanneer u erft, dient u altijd erfbelasting te betalen. De hoogte hiervan is geheel afhankelijk van de hoogte van de erfenis. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van de belastingvrijstellingen op, dit betekent dat u over een deel van de erfenis geen belasting hoeft te betalen. Als ouder is het mogelijk om jaarlijks een geldbedrag belasting vrij aan uw (klein)kinderen te schenken. Ook mag u eenmalig een groter bedrag schenken, u bent verplicht om dit op te geven bij de belastingdienst.

Lint Notarissen beantwoord graag al uw vragen over schenken. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken