Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Notaris geregistreerd partnerschap

Geregistreerd partnerschap: Uitgebreide begeleiding door Lint Notarissen 

Het kiezen voor een geregistreerd partnerschap is een significante stap in iemands leven, vergelijkbaar met het aangaan van een huwelijk. Deze beslissing brengt diverse juridische implicaties met zich mee, waaronder veranderingen in de behandeling van persoonlijke en gezamenlijke bezittingen, pensioenopbouw, erfzaken en meer. Het is cruciaal om te begrijpen hoe deze juridische status verschilt van andere vormen van samenleven, zoals een samenlevingscontract. Lint Notarissen biedt uitgebreide begeleiding en ondersteuning om door deze complexiteiten te navigeren, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken die het beste aansluiten bij uw persoonlijke situatie. 

Het verschil tussen samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap 

Een samenlevingscontract, opgesteld bij een notaris, legt afspraken vast over de verdeling van bezittingen en gezamenlijke kosten. Het biedt een zekere mate van bescherming, maar mist de volledige wettelijke erkenning die een geregistreerd partnerschap wel heeft. Dit wordt officieel vastgelegd bij zowel een ambtenaar van de burgerlijke stand als bij een notaris, waardoor het juridisch gezien meer bescherming biedt. Deze vorm van partnerschap is bijzonder relevant voor stellen die een juridisch bindende relatie willen aangaan zonder de traditionele huwelijksceremonie, maar met gelijkwaardige rechten en plichten. 

Beperkte gemeenschap van goederen: De standaard sinds 2018 

Vanaf 1 januari 2018 is de standaardinstelling bij het aangaan van een juridische samenlevingsvorm beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat bezittingen en schulden die individuen voor deze verbintenis hebben opgebouwd, als persoonlijk eigendom worden beschouwd. Alles wat daarna samen wordt verkregen of opgebouwd, inclusief inkomen en schulden, valt onder de gezamenlijke eigendommen. Dit principe is eveneens van toepassing op schenkingen en erfenissen die tijdens deze periode worden ontvangen, behalve als er door de schenker of in het testament anders is bepaald. Deze regeling rondom geregistreerd partnerschap zorgt voor een balans tussen persoonlijke bescherming en gezamenlijke verantwoordelijkheid. 

De keuze voor algehele gemeenschap van goederen 

Kiezen voor algehele gemeenschap van goederen betekent dat alle bezittingen en schulden, ongeacht of deze voor of na de registratie zijn opgebouwd, gemeenschappelijk worden. Dit wordt vastgelegd in de partnerschapsvoorwaarden en vereist zorgvuldige overweging, vooral voor ondernemers en personen die duidelijk zakelijke en privébelangen willen scheiden. Deze optie kan voordelig zijn voor stellen die een volledige vermenging van hun financiële levens wensen, maar het is essentieel om de implicaties volledig te begrijpen en bewust te kiezen. 

Ondersteuning van Lint Notarissen 

Lint Notarissen biedt deskundige ondersteuning bij het officieel vastleggen van uw geregistreerd partnerschap. Wij begeleiden u bij het opstellen van de partnerschapsvoorwaarden, waaronder kostendeling, pensioenregelingen, het gekozen type gemeenschap van goederen, en erfzaken. Het is belangrijk om deze voorwaarden regelmatig te herzien, idealiter elke vijf jaar, om ze af te stemmen op uw huidige levensomstandigheden en eventuele wijzigingen in de wetgeving. Onze expertise zorgt ervoor dat uw partnerschap op een manier wordt vormgegeven die uw belangen optimaal beschermt. 

Neem contact op voor deskundig advies rondom geregistreerd partnerschap 

Bij vragen of voor meer informatie, kunt u vrijblijvend contact opnemen met Lint Notarissen. Ons team van deskundigen staat klaar om u te voorzien van persoonlijke begeleiding en advies, zodat u samen een toekomst kunt opbouwen met een stevige juridische basis. Wij begrijpen de nuances van deze belangrijke levensbeslissing en zijn er om u te ondersteunen bij elke stap. Het maken van de juiste keuzes nu kan een aanzienlijke impact hebben op uw toekomstige financiële en persoonlijke welzijn. Laat ons u helpen om uw geregistreerd partnerschap zo soepel en voordelig mogelijk te maken, met onze expertise en toewijding aan uw zijde. 

Maak a.u.b. uw keuze of Neem contact op

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Stel uw vraag

Notaris geregistreerd partnerschap

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken