Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Belastingvrij schenken

Belastingvrij schenken in 2024  

Een financiële gunst waarbij u een bedrag schenkt aan een persoon of goed doel, gebeurt vaak in een levensfase waarin deze gift erg welkom is. Dit proces is niet alleen een daad van vrijgevigheid, maar ook een strategische zet in financieel beheer. Door gebruik te maken van de mogelijkheden voor belastingvrij schenken, kunnen schenkers hun vermogen op een slimme manier overdragen, terwijl ze tegelijkertijd belastingvoordelen behalen. Door het schenken van vermogen kan men effectief de grootte van de eigen nalatenschap verminderen, waardoor er minder erfbelasting verschuldigd is na overlijden. Bovendien draagt het bij aan de financiële ondersteuning van dierbaren op momenten dat het echt telt. 

Waarom zou ik belastingvrij schenken aan mijn kinderen? 

De meest voorkomende redenen om belastingvrij te schenken aan uw kind(eren) zijn: 

  • Bijdrage aan belangrijke levensfases: Schenkingen kunnen worden gebruikt voor de aankoop van hun eerste huis of het financieren van hun studie, waardoor u uw kinderen ondersteunt in belangrijke fasen van hun leven. Huizen zijn tegenwoordig erg prijzig, hoe fijn is het dan om een steuntje in de rug te geven 
  • Vermindering van eigen vermogen: Door te schenken vermindert u uw eigen vermogen, wat leidt tot een lagere vermogensrendementsheffing. 
  • Jaarlijkse belastingvrije schenking: Volgens de regels van de Belastingdienst kunt u jaarlijks tot € 6.633,- belastingvrij schenken. 
  • Mogelijkheid van een eenmalige grotere schenking: Afhankelijk van het doeleinde en onder bepaalde voorwaarden is er de mogelijkheid om een grotere eenmalige schenking te doen. 

Hoeveel mag ik belastingvrij schenken aan overige familie? 

Geld schenken aan naasten zoals broers, zussen, vrienden of neven kan aanzienlijk financieel voordeel bieden, zeker met een tarief van 2.658. Door tijdens uw leven al een deel van uw vermogen over te dragen aan deze dierbaren, vermindert u het bedrag dat uiteindelijk als erfenis overgaat. Dit kan leiden tot een lagere erfbelasting wanneer u er niet meer bent. Deze strategische verdeling van uw vermogen maakt een belangrijk deel uit van estate planning. Het schenken verstevigt niet alleen de persoonlijke banden door ondersteuning te bieden wanneer dat nodig is, maar laat ook uw waardering en liefde blijken, terwijl u slim met uw financiën omgaat en potentiële belastingen minimaliseert. 

Wat zijn de voordelen van belastingvrij schenken aan goede doelen? 

Als u schenkt aan goede doelen, van grote internationale organisaties tot lokale clubs en verenigingen, kunt u profiteren van fiscale voordelen. Deze schenkingen zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting, waardoor u belastingvoordelig kunt doneren aan een goed doel naar keuze. Door te schenken aan goede doelen, draagt u niet alleen bij aan het welzijn van anderen, maar profiteert u ook van belastingvoordeel, wat het nog aantrekkelijker maakt om genereus te zijn. Of uw interesse nu uitgaat naar het ondersteunen van onderwijs, gezondheidszorg, cultuur, of milieu, elke bijdrage levert een waardevolle bijdrage aan de samenleving. Bovendien versterkt het geven aan goede doelen uw persoonlijke waarden en laat het een positieve impact achter op de wereld. 

Neem contact op voor meer informatie of een afspraak 

Hoewel het wettelijk niet verplicht is om een notaris in te schakelen voor persoonlijke schenkingen, is hun expertise en advies vaak onmisbaar. Lint Notarissen kan u helpen bij het opstellen van de benodigde documentatie, zodat uw schenking correct en volgens de regels verloopt. Een schenkingsakte opgesteld door Lint Notarissen garandeert dat alle details zorgvuldig zijn vastgelegd en dat uw schenking aan alle wettelijke eisen voldoet. 

Wilt u meer weten over belastingvrij schenken of wilt u een afspraak maken om uw schenking te regelen bij Lint Notarissen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan klaar om u te begeleiden in dit belangrijke proces. 

Maak a.u.b. uw keuze of Neem contact op

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Stel uw vraag

Belastingvrij schenken

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken