Tekst melding

Op 8, 9 en 10 november zijn wij ivm groot onderhoud aan ons computersysteem zeer beperkt bereikbaar (zowel per mail als telefonisch). Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Belastingvrij schenken

Belastingvrij schenken: Een gift met voordelen 

Een financiële gunst waarbij u een bedrag schenkt aan een persoon of goed doel, gebeurt vaak in een levensfase waarin deze gift erg welkom is. Dit proces is niet alleen een daad van vrijgevigheid, maar ook een strategische zet in financieel beheer. Door gebruik te maken van de mogelijkheden voor belastingvrij schenken, kunnen schenkers hun vermogen op een slimme manier overdragen, terwijl ze tegelijkertijd belastingvoordelen behalen. Door het schenken van vermogen kan men effectief de grootte van de eigen nalatenschap verminderen, waardoor er minder erfbelasting verschuldigd is na overlijden. Bovendien draagt het bij aan de financiële ondersteuning van dierbaren op momenten dat het echt telt. 

Schenkingen aan uw kind(eren): Een dubbel voordeel 

Een veelvoorkomende vorm van belastingvrij schenken is die aan uw kind(eren). Of het nu gaat om een bijdrage aan de aankoop van hun eerste huis of het financieren van hun studie, dit soort schenkingen hebben twee voordelen. Enerzijds ondersteunt u uw kinderen in een belangrijke fase van hun leven, anderzijds vermindert u uw eigen vermogen. Dit laatste is voordelig omdat het leidt tot een lagere vermogensrendementsheffing. Volgens de regels van de Belastingdienst mag u jaarlijks tot € 6.604,- belastingvrij aan uw kinderen schenken. Er is ook de mogelijkheid van een eenmalige grotere schenking, afhankelijk van het doeleinde en onder bepaalde voorwaarden. 

Belastingvrij schenken aan andere naasten: Strategisch en zinvol 

Geld schenken aan andere naasten, zoals broers, zussen of vrienden, kan ook financieel aantrekkelijk zijn. Dit is vooral het geval als deze personen uw erfgenamen zijn. Door nu te schenken, vermindert u het bedrag dat bij overlijden als erfenis overgaat, waardoor er minder erfbelasting betaald hoeft te worden. Deze vorm van schenken kan een belangrijke rol spelen in estate planning, waarbij u strategisch uw vermogen verdeelt onder dierbaren tijdens uw leven. Het biedt niet alleen financiële voordelen voor de schenker en ontvanger, maar versterkt ook de banden met familie en vrienden door hen te ondersteunen op momenten dat ze het nodig hebben. Belastingvrij schenken een manier om uw waardering en liefde te tonen, terwijl u tegelijkertijd slim omgaat met uw financiën. 

Fiscale voordelen bij belastingvrij schenken aan goede doelen 

Als u schenkt aan goede doelen, van grote internationale organisaties tot lokale clubs en verenigingen, kunt u profiteren van fiscale voordelen. Deze schenkingen zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting, waardoor u belastingvoordelig kunt doneren aan een goed doel naar keuze. Door te schenken aan goede doelen, draagt u niet alleen bij aan het welzijn van anderen, maar profiteert u ook van belastingvoordeel, wat het nog aantrekkelijker maakt om genereus te zijn. Of uw interesse nu uitgaat naar het ondersteunen van onderwijs, gezondheidszorg, cultuur, of milieu, elke bijdrage levert een waardevolle bijdrage aan de samenleving. Bovendien versterkt het geven aan goede doelen uw persoonlijke waarden en laat het een positieve impact achter op de wereld. 

De rol van de notaris bij belastingvrij schenken 

Hoewel het wettelijk niet verplicht is om een notaris in te schakelen voor persoonlijke schenkingen, is hun expertise en advies vaak onmisbaar. Lint Notarissen kan u helpen bij het opstellen van de benodigde documentatie, zodat uw schenking correct en volgens de regels verloopt. Een schenkingsakte opgesteld door Lint Notarissen garandeert dat alle details zorgvuldig zijn vastgelegd en dat uw schenking aan alle wettelijke eisen voldoet. 

Wilt u meer weten over belastingvrij schenken of wilt u een afspraak maken om uw schenking te regelen bij Lint Notarissen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan klaar om u te begeleiden in dit belangrijke proces. 

Maak a.u.b. uw keuze of Neem contact op

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Stel uw vraag

Belastingvrij schenken

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken