Slideshow tekst [overal]

Liefde voor het vak, aandacht voor mensen

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Intro nieuws highlights / voorheen webportal tekst
LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Laatste nieuws Bekijk alles
Maximaal 3000 euro in contanten tegen witwassen

Als het aan het kabinet ligt, wordt de grens waarop onder meer banken en notarissen contact geld mogen accepteren vastgelegd op € 3000.

Verplichte inschrijving in UBO-register voor verenigingen en stichtingen

Sinds eind september is geldt een verplichting tot inschrijving van rechtspersonen en personenvennootschappen in het UBO-register. De verplichting geldt ook voor verenigingen en stichtingen.

Pas op met (kamer)verhuur in appartementengebouw.

In de huidige overspannen huizenmarkt komen vooral starters niet aan de beurt voor het kopen van een eigen huis. Hierdoor is de vraag naar (betaalbare) huurwoningen groot. Echter zijn betaalbare huurwoningen vooral in de steden nauwelijks te vinden. Vroeg of laat is het toch een keer tijd het ouderlijk huis te verlaten, waardoor als noodsprong wordt uitgekeken naar het huren van een of meer kamers in de woning van iemand anders. Zo zijn er momenteel ook veel beleggers die grondgebonden woningen of appartementen opkopen om ze vervolgens te verhuren aan onder andere arbeidsmigranten.

Beëindigen schenkingsregeling goed voor lagere huizenprijzen

In de vorige economische crisis is - als maatregel om de huizenmarkt weer op gang te krijgen - de regeling ingevoerd dat iedereen aan een koper van een huis €100.000,- belastingvrij mocht schenken. Daar is destijds, met name door vermogende families massaal gebruik van gemaakt. Vervolgens is de regeling weer afgeschaft om een aantal jaren later weer ingevoerd te worden. De achterliggende gedachte bij de herinvoering van deze vrijstelling is het beperken van de hypotheekrente aftrek. Voor het belastingvrij ontvangen bedrag krijgt de huizenkoper namelijk nooit meer hypotheekrenteaftrek.

Ga terug

Wel of niet oversluiten hypotheek bij lage rente

Verreweg de meeste huizenbezitters denken er niet over hun hypotheek over te sluiten. Of men vermoedt hiervoor niet in aanmerking te komen, of dat het teveel inspanning kost. In de praktijk blijkt dat het wel meevalt met het werk en de tijd die daarin gestoken moeten worden. Met het vrijkomende geld wordt na oversluiten de spaarrekening gespekt of wordt geïnvesteerd in duurzaamheid, zoals zonnepanelen. Een iets kleiner deel lost schulden af.

Toch zijn in 2019 meer hypotheken overgesloten dan in de jaren ervoor. Dat blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Er was zelfs sprake van een groei van 30%. De lage rentestand zal naar verwachting voor een blijvende groei van oversluitingen in 2020 zorgen. De rente voor een 20 jaar rentevaste periode met NHG-hypotheek is in ruim een jaar tijd gedaald van 2,5% naar bijna 1,7%. Voor een 30 jaar rentevaste periode is de daling vergelijkbaar.

Wilt u meer weten over het oversluiten van een hypotheek en het vastleggen daarvan in de hypotheekakte? Bel ons voor het maken van een afspraak.


Contact formulier

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2020 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken