Slideshow tekst [overal]

Liefde voor het vak, aandacht voor mensen

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Intro nieuws highlights / voorheen webportal tekst
LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Laatste nieuws Bekijk alles
Maximaal 3000 euro in contanten tegen witwassen

Als het aan het kabinet ligt, wordt de grens waarop onder meer banken en notarissen contact geld mogen accepteren vastgelegd op € 3000.

Verplichte inschrijving in UBO-register voor verenigingen en stichtingen

Sinds eind september is geldt een verplichting tot inschrijving van rechtspersonen en personenvennootschappen in het UBO-register. De verplichting geldt ook voor verenigingen en stichtingen.

Pas op met (kamer)verhuur in appartementengebouw.

In de huidige overspannen huizenmarkt komen vooral starters niet aan de beurt voor het kopen van een eigen huis. Hierdoor is de vraag naar (betaalbare) huurwoningen groot. Echter zijn betaalbare huurwoningen vooral in de steden nauwelijks te vinden. Vroeg of laat is het toch een keer tijd het ouderlijk huis te verlaten, waardoor als noodsprong wordt uitgekeken naar het huren van een of meer kamers in de woning van iemand anders. Zo zijn er momenteel ook veel beleggers die grondgebonden woningen of appartementen opkopen om ze vervolgens te verhuren aan onder andere arbeidsmigranten.

Beëindigen schenkingsregeling goed voor lagere huizenprijzen

In de vorige economische crisis is - als maatregel om de huizenmarkt weer op gang te krijgen - de regeling ingevoerd dat iedereen aan een koper van een huis €100.000,- belastingvrij mocht schenken. Daar is destijds, met name door vermogende families massaal gebruik van gemaakt. Vervolgens is de regeling weer afgeschaft om een aantal jaren later weer ingevoerd te worden. De achterliggende gedachte bij de herinvoering van deze vrijstelling is het beperken van de hypotheekrente aftrek. Voor het belastingvrij ontvangen bedrag krijgt de huizenkoper namelijk nooit meer hypotheekrenteaftrek.

Ga terug

Twee procent overdrachtsbelasting voor kluspand

De overdrachtsbelasting die daarover betaald moet worden, bedraagt maar 2% in plaats van 6%.
De Hoge Raad moet hierover nog een definitieve uitspraak doen, maar de advocaat-generaal van de Raad adviseert om voor dit soort panden het lage tarief voor woningen te rekenen in plaats van het hoge tarief voor kantoorpanden. De Hoge Raad volgt vrijwel altijd het advies van de advocaat-generaal.

De Belastingdienst had het graag anders gezien, die ging uit van 6%. Die vindt dat dat het bij deze overgang van kantoorpand naar woonpand het 6%-tarief voor kantoorpanden betaald moet worden omdat het op het moment van koop een kantoorpand zou zijn. Op dit soort momenten zit een pand eigenlijk in een tussenfase, waarvoor geen duidelijke regels zijn. De status van het pand is immers in die periode aan het veranderen van kantoorpand naar woonpand.

Normaal gesproken moet de fiscus uitgaan van de functie waarvoor het pand oorspronkelijk is gebouwd, dan wel van de functie die een pand na een eerdere verbouwing heeft als het wordt verkocht.
Voor de tussenfase hebben de rechtbank en het hof al bepaald dat het lage tarief moet gelden, in cassatie lijkt de Hoge Raad die uitspraken nu te steunen.

De ambitieuze doelstelling van het kabinet is om tot 2030 één miljoen nieuwe woningen te bouwen, gemiddeld zijn dat er 80.000 per jaar. Dit jaar wordt dat in elk geval al niet gehaald. Transformatie – het ombouwen van kantoorpanden naar woonruimte – is daarom een zeer welkome aanvulling.

Wilt u meer weten over het kopen van een pand in een voormalig kantoorgebouw of over verschuldigde overdrachtsbelasting? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Contact formulier

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2020 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken