Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Twee procent overdrachtsbelasting voor kluspand

De overdrachtsbelasting die daarover betaald moet worden, bedraagt maar 2% in plaats van 6%.
De Hoge Raad moet hierover nog een definitieve uitspraak doen, maar de advocaat-generaal van de Raad adviseert om voor dit soort panden het lage tarief voor woningen te rekenen in plaats van het hoge tarief voor kantoorpanden. De Hoge Raad volgt vrijwel altijd het advies van de advocaat-generaal.

De Belastingdienst had het graag anders gezien, die ging uit van 6%. Die vindt dat dat het bij deze overgang van kantoorpand naar woonpand het 6%-tarief voor kantoorpanden betaald moet worden omdat het op het moment van koop een kantoorpand zou zijn. Op dit soort momenten zit een pand eigenlijk in een tussenfase, waarvoor geen duidelijke regels zijn. De status van het pand is immers in die periode aan het veranderen van kantoorpand naar woonpand.

Normaal gesproken moet de fiscus uitgaan van de functie waarvoor het pand oorspronkelijk is gebouwd, dan wel van de functie die een pand na een eerdere verbouwing heeft als het wordt verkocht.
Voor de tussenfase hebben de rechtbank en het hof al bepaald dat het lage tarief moet gelden, in cassatie lijkt de Hoge Raad die uitspraken nu te steunen.

De ambitieuze doelstelling van het kabinet is om tot 2030 één miljoen nieuwe woningen te bouwen, gemiddeld zijn dat er 80.000 per jaar. Dit jaar wordt dat in elk geval al niet gehaald. Transformatie – het ombouwen van kantoorpanden naar woonruimte – is daarom een zeer welkome aanvulling.

Wilt u meer weten over het kopen van een pand in een voormalig kantoorgebouw of over verschuldigde overdrachtsbelasting? Bel ons voor het maken van een afspraak.
notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken