Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Twee naast elkaar gelegen appartementen vormen niet één woning

In een recente uitspraak heeft Gerechtshof Amsterdam in hoger beroep een uitspraak gedaan in een zaak waarin een eigenaar van twee naast elkaar gelegen appartementen stelde dat deze als één eigen woning moesten worden aangemerkt. Er was sprake van een huiseigenaar met een appartement/eigen woning met daarop een hypotheek. Toen het naastgelegen appartement te koop kwam is besloten dit er bij te kopen (met een nieuwe hypotheek) om het eigen gezin in te huisvesten.

Voor beide woningen werd vervolgens hypotheekrente fiscaal afgetrokken als rente op financiering eigen woning. De fiscus stelde vervolgens dat de tweede woning niet gold als eigen woning, maar als tweede woning waarbij de rente over de aankooplening niet aftrekbaar is. Er mag namelijk maar voor één eigen woning tegelijk rente worden afgetrokken. De huiseigenaar was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter.

Tot verdriet van de huiseigenaar oordeelde uiteindelijk het gerechtshof als volgt: "beide appartementen tezamen kwalificeren niet als één eigen woning. Beide appartementen vormen in bouwtechnisch opzicht en naar aard en inrichting twee zelfstandige woningen. Van belang hierbij is dat er geen doorgang is gemaakt tussen de beide appartementen. Eveneens van belang is dat de hal waar de voordeuren op uitkomen, via de lift en het trappenhuis toegankelijk is voor derden."
Aangezien er over tien jaar rente was afgetrokken die nu door de fiscus wordt teruggevorderd, is de schade voor deze huiseigenaar aanzienlijk, nog afgezien van alle juridische kosten. Dit hele probleem had voorkomen kunnen worden door tijdig informatie over de mogelijkheden in te winnen.

Wilt u meer weten over appartementsrechten en geen fiscale kleerscheuren oplopen? Wij zijn hierin gespecialiseerd. Bel ons voor het maken van een afspraak.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken