Tekst melding

Op 8, 9 en 10 november zijn wij ivm groot onderhoud aan ons computersysteem zeer beperkt bereikbaar (zowel per mail als telefonisch). Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Spoedige invoering CAHR verstandige keuze

(Bron: KNB) Het centraal aandeelhoudersregister (CAHR) en het UBO-register zijn complementair. Dat concluderen professor Niek Zaman en onderzoeker Hannah Erdman van de Universiteit Leiden. Beide registers kunnen daarom uitstekend naast elkaar bestaan. Spoedige invoering van het CAHR zou volgens hen een verstandige keuze zijn.

De Raad van State heeft eerder kritiek geuit op het initiatiefwetsvoorstel tot invoering van het CAHR. Dit register zou te veel overlap vertonen met het UBO-register. Zaman en Erdman komen in hun onderzoeksrapport (pdf, 1,62 MB)tot een andere conclusie. Het CAHR richt zich namelijk – anders dan het UBO-register – op registratie van alle aandelen en aandeelhouders in bv's en besloten nv's en niet alleen op de uiteindelijk belanghebbenden. Structuren die vaak door criminelen worden gebruikt worden zo inzichtelijker.

Betrouwbaarder

Een ander belangrijk voordeel is volgens de onderzoekers dat het CAHR betrouwbaarder is dan het UBO-register. Dat komt doordat het CAHR wordt gevuld door notarissen op basis van notariële akten. In het UBO-register moeten entiteiten zelf de gegevens bijhouden, waardoor de kans op fouten groter is. Ook de privacy is bij het CAHR groter: alleen bepaalde autoriteiten, notarissen en bepaalde Wwft-instellingen krijgen toegang tot het register.

Poortwachtersrol

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) meent met de onderzoekers dat naast het UBO-register een CAHR moet worden ingevoerd als middel voor de aanpak van witwassen, terrorismefinanciering en andere vormen van financieel-economische criminaliteit. Een actueel en betrouwbaar CAHR helpt notarissen bij het vervullen van hun poortwachtersrol. Bij cliëntenonderzoek kunnen zij informatie inwinnen uit zowel het UBO-register als het CAHR. Ook draagt het CAHR bij aan rechtszekerheid en een efficiënter werkproces van de notaris. De beroepsorganisatie is dan ook blij met de steun die het onderzoeksrapport aan het CAHR geeft. In het initiatiefwetsvoorstel CAHR wordt de KNB als houder van het CAHR aangewezen. De KNB bereidt zich voor op deze rol en heeft dit opgenomen in haar digitaliseringsagenda.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken