Slideshow tekst [overal]

Liefde voor het vak, aandacht voor mensen

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Intro nieuws highlights / voorheen webportal tekst
LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Laatste nieuws Bekijk alles
Maximaal 3000 euro in contanten tegen witwassen

Als het aan het kabinet ligt, wordt de grens waarop onder meer banken en notarissen contact geld mogen accepteren vastgelegd op € 3000.

Verplichte inschrijving in UBO-register voor verenigingen en stichtingen

Sinds eind september is geldt een verplichting tot inschrijving van rechtspersonen en personenvennootschappen in het UBO-register. De verplichting geldt ook voor verenigingen en stichtingen.

Pas op met (kamer)verhuur in appartementengebouw.

In de huidige overspannen huizenmarkt komen vooral starters niet aan de beurt voor het kopen van een eigen huis. Hierdoor is de vraag naar (betaalbare) huurwoningen groot. Echter zijn betaalbare huurwoningen vooral in de steden nauwelijks te vinden. Vroeg of laat is het toch een keer tijd het ouderlijk huis te verlaten, waardoor als noodsprong wordt uitgekeken naar het huren van een of meer kamers in de woning van iemand anders. Zo zijn er momenteel ook veel beleggers die grondgebonden woningen of appartementen opkopen om ze vervolgens te verhuren aan onder andere arbeidsmigranten.

Beëindigen schenkingsregeling goed voor lagere huizenprijzen

In de vorige economische crisis is - als maatregel om de huizenmarkt weer op gang te krijgen - de regeling ingevoerd dat iedereen aan een koper van een huis €100.000,- belastingvrij mocht schenken. Daar is destijds, met name door vermogende families massaal gebruik van gemaakt. Vervolgens is de regeling weer afgeschaft om een aantal jaren later weer ingevoerd te worden. De achterliggende gedachte bij de herinvoering van deze vrijstelling is het beperken van de hypotheekrente aftrek. Voor het belastingvrij ontvangen bedrag krijgt de huizenkoper namelijk nooit meer hypotheekrenteaftrek.

Ga terug

Schenkingsvrijstelling eigen woning kan ook gelden voor eerder gemaakte kosten

In het ene geval viel de uitspraak de goede kant op voor de ontvanger van de schenking, in het andere geval ging de vlieger niet op.

Het kan zijn dat u in afwachting van de eigen woning schenking door uw ouders alvast kosten maakt aan onderhoud of verbouwing en ook de facturen daarvan alvast betaalt. Om dan toch als ontvanger in aanmerking te kunnen komen voor de schenkingsvrijstelling, moet u aannemelijk kunnen maken dat u die kosten wilde financieren uit de te ontvangen schenking en dat die schenking ook daadwerkelijk aan u is overgemaakt. Het is dat kader van belang om aan te tonen op welke data relevante contacten hebben plaatsgevonden over de in het vooruitzicht gestelde schenking en de opdracht aan de aannemer.

U moet aannemelijk kunnen maken dat u bij ondertekening van de opdrachtbevestiging redelijkerwijs kon verwachten was dat u voor de onderhouds- of verbouwingskosten een schenking zou ontvangen. Als u dat niet kunt aantonen, komt u niet in aanmerking voor de vrijstelling.

Wilt u meer weten over de tijdelijk verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Contact formulier

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2020 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken