Tekst melding

Op 8, 9 en 10 november zijn wij ivm groot onderhoud aan ons computersysteem zeer beperkt bereikbaar (zowel per mail als telefonisch). Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Negatieve rente nieuw fenomeen in notariaat

Koopsommen, hypotheekleningen en waarborgsommen worden tijdelijk op de derdengeldenrekening van de notaris gestort en na ondertekening van de bijbehorende akten doorgestort naar de rechthebbenden. Het tegoed op de derdenrekening van een notaris overstijgt als gevolg van de vele transacties in korte tijd vrijwel altijd de grens van 2,5 miljoen euro. Dat betekent dat de bank daarover negatieve rente berekent. De bank ziet maar één rekening en houdt er geen rekening mee dat de bedragen die er op staan aan verschillende partijen toebehoort.

Het is niet uitgesloten dat sommige banken over niet al te lange tijd de grens zelfs op 1 miljoen euro stellen. Hoe dan ook, notariskantoren kunnen niet vaststellen of het gestorte bedrag onder de eerste 2,5 miljoen valt of daarboven. Om die reden wordt een gemiddeld te betalen rente berekend over een langere periode en wordt dat als negatieve rente op het gestorte bedrag in rekening gebracht. Een andere manier die wel wordt gehanteerd is een vast bedrag per dossier.

Wilt u meer weten over het doorberekenen van negatieve rente? Bel ons voor een afspraak.


notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken