Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Maximumaftrek voor nieuwe periodieke giften aan ANBI’s

Het kabinet wil de aftrek van periodieke giften aan ANBI’s per 2023 gaan maximeren op € 250.000 per kalenderjaar. Een voorstel daartoe is aan de Tweede Kamer aangeboden.

Verplichtingen die tot 4 oktober 2022 16.00 uur – het tijdstip van publicatie van het persbericht – zijn gedaan worden van de nieuwe regel uitgezonderd. Daarmee voorkomt het kabinet dat er tussentijds nog een stormvloed aan periodieke giften loskomt. Voor giften die vóór deze datum zijn gedaan geldt een overgangsperiode van vier jaar. Daarmee wordt voorkomen dat er voor al aangegane verplichtingen fiscale gevolgen optreden die men bij het aangaan van die verplichtingen niet heeft kunnen voorzien. Deze giften blijven gedurende die periode volledig aftrekbaar.

De aanleiding voor de aanpassing is dat het aantal extreem hoge periodieke giften flink is toegenomen. Dat betreft giften van meer – soms aanzienlijk meer – dan € 1.000.000. In de praktijk zijn giften soms zelfs aanzienlijk hoger dan € 1 miljoen. Dergelijke giften worden gedaan door mensen met hoge inkomens, zodat via de aftrek hun belastbare inkomen per saldo sterk wordt verminderd of zelfs tot nu wordt teruggebracht. Het kabinet vindt dat maatschappelijk ongewenst.

Wilt u meer weten over aftrekbare periodieke schenkingen aan ANBI’s? Bel ons voor het maken van een afspraak.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken