Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Maak (nog nét) gebruik van de jubelton-vrijstelling

De regeling van de jubelton eindigt dit jaar! Om de woningmarkt te stimuleren in recessietijd waarin veel woningen ‘onder water’ stonden, werd in 2010 een bijzondere vrijstelling geïntroduceerd; een vrijstelling van schenkbelasting voor schenkingen bestemd voor besteding aan de eigen woning. Bijna 13 jaar later, in een geheel veranderde woningmarkt, is er echter volgens Financiën geen ruimte meer voor deze royale vrijstelling van ruim een ton (ook wel bekend als de ‘jubelton’).

Per 1 januari 2023 wordt de vrijstelling dan ook drastisch beperkt; het vrijgestelde bedrag van een schenking voor de aankoop van een eigen woning gaat van € 106.671 naar € 27.231. Vervolgens wordt per 1 januari 2024 de vrijstelling volledig uit de wet geschrapt. Het einde van het jubeltijdperk!

Dus als u uw kinderen, kleinkinderen of andere personen met een belastingvrije schenking wilt helpen bij de aankoop of een verbouwing van hun woning of een (gedeeltelijke) aflossing van een hypotheekschuld, is daar alleen dit jaar nog een ruimere schenkingsvrijstelling voor! Denk bijvoorbeeld aan een bijdrage aan het aanbrengen van isolatie, het plaatsen van een hybride warmtepomp, zonnepanelen of andere maatregelen voor verduurzaming van een woning.

Schenk in 2022: besteden kan ook nog in 2023

Waarom is het belangrijk om nú in actie te komen en te kijken of deze regeling voor u interessant is? Omdat alleen nog in 2022 het verhoogde bedrag tot ruim een ton geldt, maar de ontvanger van de schenking daarna nog ruim de tijd heeft om het geld te besteden! Volgens de laatste berichten heeft de ontvanger nog de resterende maanden van 2022 én heel 2023 de tijd.

Kortom: ook als uw kind, kleinkind of andere beoogde begiftigde nog geen concrete verhuis- of verbouwplannen heeft, kan het interessant zijn nog gebruik te maken van de jubelton. U kunt de schenking altijd weer terughalen als er toch geen woning wordt gekocht!

Niet wachten met regelen

Overweegt u dit jaar te schenken, dan raden wij u aan op zo kort mogelijke termijn contact op te nemen met uw notaris. De ervaring leert, dat de doorlooptijd vaak al één tot twee maanden is. U kunt hier maar beter ruim de tijd voor nemen, zodat u alles rustig kunt regelen. Bovendien heeft uw dierbare dan extra lang de tijd om de schenking op een weloverwogen manier te besteden!

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken