Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Hypotheekrente blijft maar dalen

Op zich niet zo een gek idee aangezien de banken bij de Nederlandse bank en de Europese centrale bank geld toe krijgen als ze geld lenen. Voor woningbezitters heeft de lage spaarrente zeker voordelen. Ook de hypotheekrente staat op een historisch laag punt en lijkt maar te blijven dalen.
Hoe gek het kan blijkt uit de situatie in Denemarken, daar is het nu zo dat een huizenkoper van zijn hypotheekbank elke maand geld krijgt overgemaakt in plaats van dat er betaald moet worden. De achterliggende gedacht van zo een bank is kennelijk, beter het geld veilig beleggen in een woninghypotheek dan nog meer geld toe betalen aan een centrale bank. Volgens de laatste berichten uit de markt blijven de tarieven voor hypotheken met de rente voor 20 en 30 jaar maar dalen. Voor het eerst is er ook een geldverstrekker die een hypotheek voor 20 jaar vast met NHG voor minder dan 2% rente aanbiedt namelijk 1,95 %.
 
Van alle andere hypotheekaanbieders verlaagde de helft recent weer alle hypotheektarieven, onder andere marktleider Rabobank. Vooral de rente op een hypotheek die voor 30 jaar wordt vastgezet ging omlaag. In vier weken tijd daalde deze rente met gemiddeld 0,16%, een bijzondere situatie. De deskundigen in de financiƫle markt verwachten echter dat de tarieven op korte termijn nog blijven dalen. Dit omdat centrale banken in Amerika en Europa de economie blijven stimuleren met zeer lage (zelfs negatieve) rentetarieven.
 
Sinds enkele maanden is het goedkoper om rente 5 of 10 jaar vast te zetten, dan te kiezen voor een variabele rente. Dit geeft aan dat geldverstrekkers ervan uitgaan dat de rente nog blijft dalen en zeker de komende tien jaar nog redelijk laag blijft.
Wie de rente 5 jaar vastzet bij een hypotheek met NHG is het meest voordelig uit met 1,45%. 10 jaar vast kost gemiddeld 1,59%, variabel 1,62%, 20 jaar vast 2,13% en 30 jaar vast 2,56%. Zonder NHG zijn de tarieven ongeveer een half procent hoger: gemiddeld 1,9% (vijf jaar vast) tot 3,05% (dertig jaar vast).

Door bovenstaande ontwikkelingen is het aantrekkelijker dan ooit om een huis te kopen. Een leuke eengezinswoning of starterswoning komt al in beeld voor een netto maandlast van een paar honderd euro. Dit terwijl een huurwoning in de vrije sector pas beschikbaar is vanaf circa 750 euro. Kortom wie in de gelegenheid is een hypotheek te verkrijgen en een beetje gespaard heeft doet er verstandig aan zich te gaan oriƫnteren op de woningmarkt. Laat u hierbij niet weerhouden van de gedachte dat de rente nog verder zal dalen, het netto effect hiervan over de gehele looptijd is gering en Deense tafelen zullen we in Nederland waarschijnlijk niet krijgen.

Wilt u meer weten over de juridische aspecten van het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek? Bel ons voor het maken van een afspraak.
notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken