Slideshow tekst [overal]

Liefde voor het vak, aandacht voor mensen

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Intro nieuws highlights / voorheen webportal tekst
LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Laatste nieuws Bekijk alles
Maximaal 3000 euro in contanten tegen witwassen

Als het aan het kabinet ligt, wordt de grens waarop onder meer banken en notarissen contact geld mogen accepteren vastgelegd op € 3000.

Verplichte inschrijving in UBO-register voor verenigingen en stichtingen

Sinds eind september is geldt een verplichting tot inschrijving van rechtspersonen en personenvennootschappen in het UBO-register. De verplichting geldt ook voor verenigingen en stichtingen.

Pas op met (kamer)verhuur in appartementengebouw.

In de huidige overspannen huizenmarkt komen vooral starters niet aan de beurt voor het kopen van een eigen huis. Hierdoor is de vraag naar (betaalbare) huurwoningen groot. Echter zijn betaalbare huurwoningen vooral in de steden nauwelijks te vinden. Vroeg of laat is het toch een keer tijd het ouderlijk huis te verlaten, waardoor als noodsprong wordt uitgekeken naar het huren van een of meer kamers in de woning van iemand anders. Zo zijn er momenteel ook veel beleggers die grondgebonden woningen of appartementen opkopen om ze vervolgens te verhuren aan onder andere arbeidsmigranten.

Beëindigen schenkingsregeling goed voor lagere huizenprijzen

In de vorige economische crisis is - als maatregel om de huizenmarkt weer op gang te krijgen - de regeling ingevoerd dat iedereen aan een koper van een huis €100.000,- belastingvrij mocht schenken. Daar is destijds, met name door vermogende families massaal gebruik van gemaakt. Vervolgens is de regeling weer afgeschaft om een aantal jaren later weer ingevoerd te worden. De achterliggende gedachte bij de herinvoering van deze vrijstelling is het beperken van de hypotheekrente aftrek. Voor het belastingvrij ontvangen bedrag krijgt de huizenkoper namelijk nooit meer hypotheekrenteaftrek.

Ga terug

Haken en ogen aan verstrekking gegevens ANBI’s aan Belastingdienst

Automatisering biedt op dit vlak veel mogelijkheden, maar er zijn ook nog tal van haken en ogen. Dat blijkt uit een pilot met enkele ANBI’s en een crowdfundingsplatform. Ook de staatssecretaris van Financiën worstelt daar mee, zo blijkt uit informatie die hij aan de Tweede Kamer stuurde.
In de pilot is aandacht besteed aan draagvlak, randvoorwaarden, bezwaren, mogelijkheden om gegevens uit te wisselen en verwachte effecten.

Voor de uitvoerbaarheid van giftenaftrek zijn nodig een eenvoudige regeling en een goede controlemogelijkheid. Voordeel zou vooral behaald kunnen worden als informatie direct kan worden verkregen van de ontvangende ANBI. Die informatie kan dan gebruikt worden bij c.q. vergeleken worden met de aangifte van de schenker. Het kan zelfs gebruikt worden bij het voorinvullen van de aangifte.

Indien u geld schenkt aan een ANBI, kunt u voor de IB-aangifte over 2020 een slim invulscherm gaan gebruiken. Dat invulscherm gaat het vrije invulveld vervangen. U kunt daarmee instellingen met een ANBI-status uit de lijst selecteren.

Wilt u meer weten over het doen van fiscaal aftrekbare schenkingen? Bel ons voor het maken van een afspraak.


Contact formulier

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2020 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken