Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Excessief lenen bij eigen BV ten einde

Vanaf 1 januari 2023 kunnen directeur-grootaandeelhouders (dga’s) geen gebruik meer maken van belastinguitstel (of zelfs afstel) als zij meer dan € 700.000 uit de eigen BV lenen.

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel daartoe inmiddels aangenomen. Als de Eerste Kamer dit jaar nog instemt met de wijziging is belastingheffing in box 2 voor deze groep niet meer mogelijk. Tot en met 2022 bleek het slimmer voor dga’s om geen dividend of loon te laten uitkeren, maar in plaats daarvan het geld uit te lenen. De laatste vijftien jaar zijn de hiermee gemoeide bedragen enorm toegenomen. In 2007 werd door dga’s een bedrag van 19,7 miljard euro van de eigen BV geleend, in 2018 bleek dit bedrag gestegen naar 62,4 miljard euro.

Met de nieuwe regels beperkt het kabinet de mogelijkheid om privé via leningen over box 2-vermogen te beschikken zonder daarover direct belasting te betalen. Tegelijkertijd wordt hiermee de ongelijkheid tussen verschillende soorten ondernemers beperkt. Het hangt er namelijk van af welke rechtsvorm een onderneming heeft of de ondernemer wel of niet van de eigen onderneming kan lenen.

Ondernemers hebben dit voorstel zien aankomen. In 2019 bleek er namelijk 13,6 miljard euro meer dividend te zijn uitgekeerd. Dat leverde de overheid 3,4 miljard euro extra belastinginkomsten op.

Wilt u meer weten over rechtsvormen in relatie tot het lenen vanuit uw eigen onderneming? Bel ons voor het maken van een afspraak.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken