Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Effect testament of verblijvingsbeding verschilt bij overlijden samenwoonpartner

Er zit verschil in de uitkomst tussen de een en de ander. Met een verblijvingsbeding kan je regelen dat na het overlijden van een partner de gezamenlijke bezittingen automatisch op de achterblijvende partner overgaan. Dat is bij wet bepaald. In dat geval gaat ook de eigenwoningschuld van de overleden partner over op de langstlevende partner. Ook het aflossingsschema gaat mee in die overgang, als er sprake is van een fiscale aflossingseis.
Met een testament krijgt de achterblijvende partner het huis op grond van het erfrecht volledig in eigendom.

Een verblijvingsbeding heeft een voordeel en een nadeel ten opzicht van een regeling bij testament. Om met het nadeel te beginnen, het overgangsrecht voor bestaande eigenwoningschulden gaat niet over op de achterblijvende partner. Het voordeel echter is dat het aflossingsschema niet mee overgaat. De achterblijvende partner kan zelf kiezen om een nieuw aflossingsschema van maximaal dertig jaar te gaan volgen. De aflossing gaat dan minder snel zodat de maandelijkse lasten dalen.

De keuze voor de verblijvingsbeding of testament hangt af van het type eigenwoningschuld. Hebben jullie bestaande eigenwoningschulden, dan is een testament voordeliger. Geldt de fiscale aflossingseis, dan kan je beter uit de voeten met een verblijvingsbeding de voorkeur. Dat zijn overigens niet de enige criteria, er spelen meer factoren een rol.

Wil je meer weten over de passende keuze voor jullie? Bel ons voor het maken van een afspraak.


notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken