Tekst melding

Op 8, 9 en 10 november zijn wij ivm groot onderhoud aan ons computersysteem zeer beperkt bereikbaar (zowel per mail als telefonisch). Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Deelgezag mogelijk voor meeroudergezinnen

Deze kabinetsreactie wijkt af van het advies van de Staatscommissie Herijking Ouderschap om onder bepaalde voorwaarden juridisch meerouderschap wettelijk mogelijk te maken. De commissie had liever gezien er voor alle ouders volwaardig ouderschap is.

Nieuwe gezinsvormen

Steeds meer kinderen groeien op in nieuwe gezinsvormen en hebben meer dan twee ouders die voor hen zorgen. Omdat er tot nu toe maar twee ouders het gezag konden hebben over een kind, was het voor bijvoorbeeld scholen of huisartsen lastig om te bepalen of een ouder besluiten mag nemen voor het kind. 'Dit is niet in het belang van het kind,' lichtte Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming toe. 'Daarom gaan we deelgezag mogelijk maken voor personen die een belangrijke rol spelen in de verzorging en opvoeding van het kind.'

Erfenis

De Koninklijke NotariĆ«le Beroepsorganisatie (KNB) heeft op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid geadviseerd over deze vraagstukken. Zo stelde de KNB dat een kind met meer dan twee ouders zonder wijziging van Boek 4 van al zijn ouders erfgenaam is, met alle daaraan verbonden gevolgen. Dat past in de visie van de Staatscommissie op volwaardig ouderschap. Omdat het kabinet nu niet kiest voor volledig gezag, verandert er nu ook niets in het erfrecht.

Wilt u meer weten over (deel)gezag? Bel ons voor het maken van een afspraak.


notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken