Slideshow tekst [overal]

Liefde voor het vak, aandacht voor mensen

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Intro nieuws highlights / voorheen webportal tekst
LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Laatste nieuws Bekijk alles
Maximaal 3000 euro in contanten tegen witwassen

Als het aan het kabinet ligt, wordt de grens waarop onder meer banken en notarissen contact geld mogen accepteren vastgelegd op € 3000.

Verplichte inschrijving in UBO-register voor verenigingen en stichtingen

Sinds eind september is geldt een verplichting tot inschrijving van rechtspersonen en personenvennootschappen in het UBO-register. De verplichting geldt ook voor verenigingen en stichtingen.

Pas op met (kamer)verhuur in appartementengebouw.

In de huidige overspannen huizenmarkt komen vooral starters niet aan de beurt voor het kopen van een eigen huis. Hierdoor is de vraag naar (betaalbare) huurwoningen groot. Echter zijn betaalbare huurwoningen vooral in de steden nauwelijks te vinden. Vroeg of laat is het toch een keer tijd het ouderlijk huis te verlaten, waardoor als noodsprong wordt uitgekeken naar het huren van een of meer kamers in de woning van iemand anders. Zo zijn er momenteel ook veel beleggers die grondgebonden woningen of appartementen opkopen om ze vervolgens te verhuren aan onder andere arbeidsmigranten.

Beëindigen schenkingsregeling goed voor lagere huizenprijzen

In de vorige economische crisis is - als maatregel om de huizenmarkt weer op gang te krijgen - de regeling ingevoerd dat iedereen aan een koper van een huis €100.000,- belastingvrij mocht schenken. Daar is destijds, met name door vermogende families massaal gebruik van gemaakt. Vervolgens is de regeling weer afgeschaft om een aantal jaren later weer ingevoerd te worden. De achterliggende gedachte bij de herinvoering van deze vrijstelling is het beperken van de hypotheekrente aftrek. Voor het belastingvrij ontvangen bedrag krijgt de huizenkoper namelijk nooit meer hypotheekrenteaftrek.

Ga terug

CPO als alternatief voor nieuwbouwwoning

Wist u dat u samen met andere particulieren uw eigen nieuwbouwproject kunt realiseren? In vaktermen heet dit: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). U gaat dan samen met een groep gelijkgestemden die ook een betaalbare nieuwbouwwoning willen bouwen aan de slag. Door veel werk zelf te doen, zoals administratie en zelf handen uit de mouwen te steken kunt u veel geld besparen en zelf bepalen hoe uw toekomstige woonomgeving er uit komt te zien.

Iedere CPO begint met een geschikte locatie die hiervoor beschikbaar is gesteld door bijvoorbeeld de gemeente, een corporatie, een particulier of een door u zelf gevonden locatie. U richt vervolgens samen met uw toekomstige buurtgenoten bij de notaris een vereniging op die optreedt als opdrachtgever om een nieuwbouwproject te starten. De deelnemers aan de CPO kiezen samen de partners voor het realiseren van het project zoals de architect, de aannemer en de notaris. Het is niet raadzaam om zelf het wiel te gaan uitvinden om uw CPO te laten rollen, beter is het om een zelfbouwadviseur in de arm te nemen die u van begin tot eind helpt bij het realiseren van uw droomhuis en droomwijk. Er bestaan bureaus met ervaring als zelfbouwadviseur, zij hebben de draaiboeken al klaar liggen.
Het is van belang dat uw bouwgroep vooraf afspraken maakt met de gemeente over wat mogelijk is op de door u gekozen locatie. Deze afspraken kunnen bijvoorbeeld gaan over vormgeving, gebruik van ruimte of kosten. Dit geldt ook voor de onderlinge afspraken binnen uw bouwgroep, maak vooraf afspraken over zaken als budget, tijd en woonwensen.

Een van de grote voordelen van een CPO is het te behalen schaalvoordeel. Door samen te werken met een groep mensen kunt u besparen op kosten door bijvoorbeeld bouwmaterialen zoals dakpannen, bakstenen of cement, keukens, badkamers en dergelijke samen groot in te kopen. Daarnaast wordt het risico als er onverhoopt iets mis gaat beperkt aangezien de vereniging de risicodrager is.
Naast de deze voordelen, is er nog een ander financieel voordeel. Een groot aantal provincies in Nederland geven subsidies voor CPO-projecten. Raadpleeg de websites van de deelnemende gemeenten voor de voorwaarden. Met CPO is het dus mogelijk om betaalbaar en veilig uw droomhuis te realiseren naar uw wensen. Bovendien kunt u in overleg uw eigen buurt inrichten.

Op het internet is veel informatie over de CPO te vinden, besluit u een CPO op te starten of aan te haken op een al lopende CPO, neem dan gerust contact met ons op voor de bijkomende notariële werkzaamheden. Wij staan u vervolgens met raad en daad bij.


Contact formulier

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2020 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken