Tekst melding

Op 8, 9 en 10 november zijn wij ivm groot onderhoud aan ons computersysteem zeer beperkt bereikbaar (zowel per mail als telefonisch). Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

9 juli 2019

LintNotarissen.nl

Wordt een goede boekhouder of een goede echtgeno(o)t(e)?

Vandaag wil ik het nieuwe Huwelijksvermogensrecht onder uw aandacht brengen. Met ingang van 1-1-2018 is het nieuwe Huwelijksvermogensrecht in werking getreden, van toepassing op het huwelijk en het geregistreerd partnerschap (g.p). Voor de duidelijkheid: voor huwelijken/ g.p. gesloten vóór 1-1-2018 geldt het oude huwelijksvermogensrecht (gemeenschap van goederen) en verandert er vrijwel niets. Voor huwelijken/g.p. gesloten nà 1-1-2018 is in de wet bepaald dat er binnen het huwelijksvermogen verschillende soorten vermogens ontstaan, bijvoorbeeld:

  • het privé vermogen van de ene partner van vóór het huwelijk/g.p.;
  • het privé vermogen van de andere partner van vóór het huwelijk/g.p.;
  • het gemeenschappelijk vermogen dat tijdens het huwelijk/g.p. wordt gevormd; en/of
  • et privé vermogen ontstaan uit schenkingen en erfenissen.

Omdat er sprake is van verschillende vermogens, is het bijhouden van een goede administratie voorafgaand aan- én tijdens het huwelijk/g.p. van groot belang. Opmerkelijk is dat nooit onderzoek is gedaan naar de behoefte van het nieuwe Huwelijksvermogensrecht. Een grote meerderheid koos vroeger voor gemeenschap van goederen. Deze keuze is nog steeds mogelijk maar moet nu worden geregeld bij de notaris. Huwelijksvoorwaarden zijn ook vaak nodig om andere redenen, maar daarover in mijn volgende column meer.
Informeer daarom bij trouwplannen of g.p. tijdig hierover bij Lint Notarissen.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken