Slideshow tekst [overal]

Liefde voor het vak, aandacht voor mensen

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Intro nieuws highlights / voorheen webportal tekst
LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Laatste nieuws Bekijk alles
Maximaal 3000 euro in contanten tegen witwassen

Als het aan het kabinet ligt, wordt de grens waarop onder meer banken en notarissen contact geld mogen accepteren vastgelegd op € 3000.

Verplichte inschrijving in UBO-register voor verenigingen en stichtingen

Sinds eind september is geldt een verplichting tot inschrijving van rechtspersonen en personenvennootschappen in het UBO-register. De verplichting geldt ook voor verenigingen en stichtingen.

Pas op met (kamer)verhuur in appartementengebouw.

In de huidige overspannen huizenmarkt komen vooral starters niet aan de beurt voor het kopen van een eigen huis. Hierdoor is de vraag naar (betaalbare) huurwoningen groot. Echter zijn betaalbare huurwoningen vooral in de steden nauwelijks te vinden. Vroeg of laat is het toch een keer tijd het ouderlijk huis te verlaten, waardoor als noodsprong wordt uitgekeken naar het huren van een of meer kamers in de woning van iemand anders. Zo zijn er momenteel ook veel beleggers die grondgebonden woningen of appartementen opkopen om ze vervolgens te verhuren aan onder andere arbeidsmigranten.

Beëindigen schenkingsregeling goed voor lagere huizenprijzen

In de vorige economische crisis is - als maatregel om de huizenmarkt weer op gang te krijgen - de regeling ingevoerd dat iedereen aan een koper van een huis €100.000,- belastingvrij mocht schenken. Daar is destijds, met name door vermogende families massaal gebruik van gemaakt. Vervolgens is de regeling weer afgeschaft om een aantal jaren later weer ingevoerd te worden. De achterliggende gedachte bij de herinvoering van deze vrijstelling is het beperken van de hypotheekrente aftrek. Voor het belastingvrij ontvangen bedrag krijgt de huizenkoper namelijk nooit meer hypotheekrenteaftrek.

Ga terug

23 januari 2020

LintNotarissen.nl

Wordt een goede boekhouder of een goede echtgeno(o)te(e)?

Vandaag wil ik het nieuwe Huwelijksvermogensrecht onder uw aandacht brengen. Met ingang van 1-1-2018 is het nieuwe Huwelijksvermogensrecht in werking getreden, van toepassing op het huwelijk en het geregistreerd partnerschap (g.p). Voor de duidelijkheid: voor huwelijken/ g.p. gesloten vóór 1-1-2018 geldt het oude huwelijksvermogensrecht (gemeenschap van goederen) en verandert er vrijwel niets. Voor huwelijken/g.p. gesloten nà 1-1-2018 is in de wet bepaald dat er binnen het huwelijksvermogen verschillende soorten vermogens ontstaan, bijvoorbeeld:

  • het privé vermogen van de ene partner van vóór het huwelijk/g.p.;
  • het privé vermogen van de andere partner van vóór het huwelijk/g.p.;
  • het gemeenschappelijk vermogen dat tijdens het huwelijk/g.p. wordt gevormd; en/of
  • et privé vermogen ontstaan uit schenkingen en erfenissen.

Omdat er sprake is van verschillende vermogens, is het bijhouden van een goede administratie voorafgaand aan- én tijdens het huwelijk/g.p. van groot belang. Opmerkelijk is dat nooit onderzoek is gedaan naar de behoefte van het nieuwe Huwelijksvermogensrecht. Een grote meerderheid koos vroeger voor gemeenschap van goederen. Deze keuze is nog steeds mogelijk maar moet nu worden geregeld bij de notaris. Huwelijksvoorwaarden zijn ook vaak nodig om andere redenen, maar daarover in mijn volgende column meer.
Informeer daarom bij trouwplannen of g.p. tijdig hierover bij Lint Notarissen.

Contact formulier

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2020 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken