Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

16 mei 2022

LintNotarissen.nl

Wie gelooft nog in sprookjes? De stiefouder in het erfrecht! 

In sprookjes wordt de stiefouder (lees: stiefmoeder) vaak als een zelfzuchtige persoon afgeschilderd (Assepoester, Sneeuwwitje). In mijn praktijk kom ik meestal  juist zorgzame en liefdevolle stiefouders tegen in veelal samengestelde gezinnen. Tijd lijkt mij om dat eventuele negatieve beeld van de stiefouder bij te stellen en (als notaris) is het aan mij de taak om dit op juridisch gebied te doen. Bij de verandering van het erfrecht in 2003 is het uitgangspunt van de wetgever geweest dat kinderen in erfrechtelijke zin  beschermd moeten worden bij het bestaan/ontstaan van stiefrelaties. Kinderen verkrijgen zoals inmiddels bij de lezer bekend wordt verondersteld krachtens de wettelijke verdeling bij overlijden van één van de ouders slechts een niet opeisbare vordering op de langstlevende ouder uit te keren bij overlijden van de langstlevende ouder; dit systeem wordt echter doorbroken wanneer er sprake is van het bestaan/ontstaan van een stiefrelatie.

Er zijn vier situaties waarbij een stiefrelatie relevant is in het erfrecht.

1. Een van de ouders overlijdt, de wettelijke verdeling is toegepast en de langstlevende ouder wil (na verloop van tijd) hertrouwen;

2. De langstlevende ouder komt te overlijden terwijl hij/zij hertrouwd is;

3. Een kind heeft uit de wettelijke verdeling van de nalatenschap van zijn ouder een vordering gekregen op de stiefouder;

4. Zie hiervoor 3, maar dan overlijdt vervolgens de stiefouder; De langstlevende (stief)ouder zal dan zonder testament in gemelde 4 gevallen zijn/haar controle over het uit de nalatenschap verkregene in belangrijke mate kwijtraken.

De notaris kan informatie verstrekken met betrekking tot het erfrecht hoe problemen voorkomen kunnen worden ingeval van een stiefrelatie. Duidelijk zal dan ook worden dat in stiefrelaties een testament opmaken geen overbodige luxe is. Je zou kunnen stellen dat de wetgever met het invoeren van de beschermende maatregelen t.b.v. (stief)kinderen de bedoelde sprookjes (ten onrechte) wél heeft geloofd.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken