Tekst melding

Op 8, 9 en 10 november zijn wij ivm groot onderhoud aan ons computersysteem zeer beperkt bereikbaar (zowel per mail als telefonisch). Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

14 juli 2020

LintNotarissen.nl

Regel je relatie

2020 is binnen ons gezin een bijzonder jaar, want zowel onze zoon als onze dochter zijn in het huwelijk getreden! Bij mijn dochter mocht ik als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand te Oudewater zelf het huwelijk voltrekken. Ik kan het iedere ouder aanbevelen dat te doen! Een prachtige belevenis.

Het mag duidelijk zijn: in ons gezin is het onderwerp van deze column (‘Regel je relatie!’) dus ook zeer actueel!

Vorige keer gaf ik aan in te gaan op de (juridische)verschillen én overeenkomsten tussen huwelijk/geregistreerd partnerschap (g.p.) en samenwonen. Bij het huwelijk/g.p zorgt de wet dat zaken automatisch geregeld zijn. Bij samenwonen is dat NIET het geval. Samenwoners moeten zelf bij notariële akte afspraken maken over financiële zaken. Wie betaalt wat en hoeveel? Wat te doen bij uit elkaar gaan? Van de wettelijke regelingen bij een huwelijk/g.p. kan worden afgeweken door voorwaarden op te stellen via de notaris, bijvoorbeeld als sprake is van een onderneming.

Een ander belangrijk verschil is: wanneer een partner bij samenwonen komt te overlijden is de andere partner NIET automatisch erfgenaam. Hiervoor moet een testament worden opgemaakt. In het geval van een huwelijk/g.p. is de partner wel automatisch erfgenaam. Een samenlevingscontract kan door partners zelf worden beëindigd als zij uit elkaar gaan. Een huwelijk/g.p. kan alleen ontbonden worden door tussenkomst van de rechter; tenzij het een g.p. betreft zonder minderjarige kinderen.

Mijn advies aan aanstaande bruidsparen/samenwoners: laat je adviseren door de notaris en regel deze zaken tijdig. Duidelijke afspraken vormen een goede basis bij huwelijk/g.p. en samenwonen.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken