Slideshow tekst [overal]

Liefde voor het vak, aandacht voor mensen

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Intro nieuws highlights / voorheen webportal tekst
LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Laatste nieuws Bekijk alles
Maximaal 3000 euro in contanten tegen witwassen

Als het aan het kabinet ligt, wordt de grens waarop onder meer banken en notarissen contact geld mogen accepteren vastgelegd op € 3000.

Verplichte inschrijving in UBO-register voor verenigingen en stichtingen

Sinds eind september is geldt een verplichting tot inschrijving van rechtspersonen en personenvennootschappen in het UBO-register. De verplichting geldt ook voor verenigingen en stichtingen.

Pas op met (kamer)verhuur in appartementengebouw.

In de huidige overspannen huizenmarkt komen vooral starters niet aan de beurt voor het kopen van een eigen huis. Hierdoor is de vraag naar (betaalbare) huurwoningen groot. Echter zijn betaalbare huurwoningen vooral in de steden nauwelijks te vinden. Vroeg of laat is het toch een keer tijd het ouderlijk huis te verlaten, waardoor als noodsprong wordt uitgekeken naar het huren van een of meer kamers in de woning van iemand anders. Zo zijn er momenteel ook veel beleggers die grondgebonden woningen of appartementen opkopen om ze vervolgens te verhuren aan onder andere arbeidsmigranten.

Beëindigen schenkingsregeling goed voor lagere huizenprijzen

In de vorige economische crisis is - als maatregel om de huizenmarkt weer op gang te krijgen - de regeling ingevoerd dat iedereen aan een koper van een huis €100.000,- belastingvrij mocht schenken. Daar is destijds, met name door vermogende families massaal gebruik van gemaakt. Vervolgens is de regeling weer afgeschaft om een aantal jaren later weer ingevoerd te worden. De achterliggende gedachte bij de herinvoering van deze vrijstelling is het beperken van de hypotheekrente aftrek. Voor het belastingvrij ontvangen bedrag krijgt de huizenkoper namelijk nooit meer hypotheekrenteaftrek.

Ga terug

25 mei 2020

LintNotarissen.nl

Met de familie moet je wandelen niet handelen?

Het komt tegenwoordig vaak voor dat ouders hun kinderen helpen met de aankoop van een huis door geld te lenen in de vorm van een FAMILIEHYPOTHEEK ook wel FAMILIEBANKIEREN genoemd. Dit kan op 2 manieren: het gehele bedrag wordt geleend of je leent een deel bij je familie en een deel bij de bank.

Als de ouders vermogend zijn kan het gehele bedrag geleend worden bij de ouders, in dat geval werkt een familiehypotheek ongeveer hetzelfde als een hypotheek bij een bank. Je maakt samen afspraken over rente, aflossing en looptijd. De fiscale voorwaarden die gesteld worden zijn dezelfde als bij leningen verstrekt door de bank. Er moet in 30 jaar worden afgelost of door lineaire aflossing of door middel van annuïteiten.
De lening dient wel schriftelijk te worden aangegaan. Door te voldoen aan deze voorwaarden ontstaat belastingvoordeel bij de kinderen en fiscaal onbelaste rente voordeel bij de ouders.
Het is raadzaam een en ander in een notariële akte vast te leggen, zodat een executoriale titel ontstaat, hetgeen inhoudt dat verhaal kan worden genomen zonder betrokkenheid van de rechter.

Bij het verstrekken van een gedeelte van de benodigde gelden bestaat het bezwaar dat daarmee de lasten verzwaard worden, waardoor de mogelijkheden bij de bank verminderen. Dit kan dan vaak via schenkconstructies worden opgelost, zodanig dat andere kinderen niet worden benadeeld, zo kun je én handelen én wandelen met de familie.
De notaris kan de betrokken partijen juridisch adviseren en zorgt voor de nodige formaliteiten/onderzoeken zoals die zijn beschreven in mijn vorige columns.

Mocht de familiehypotheek tot de mogelijkheid behoren laat u zich dan informeren.

Contact formulier

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2020 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken