i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!
i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!
Het komt tegenwoordig vaak voor dat ouders hun kinderen helpen met de aankoop van een huis door geld te lenen in de vorm van een FAMILIEHYPOTHEEK ook wel FAMILIEBANKIEREN genoemd. Dit kan op 2 manieren: het gehele bedrag wordt geleend of je leent een deel bij je familie en een deel bij de bank.
Als de ouders vermogend zijn kan het gehele bedrag geleend worden bij de ouders, in dat geval werkt een familiehypotheek ongeveer hetzelfde als een hypotheek bij een bank. Je maakt samen afspraken over rente, aflossing en looptijd. De fiscale voorwaarden die gesteld worden zijn dezelfde als bij leningen verstrekt door de bank. Er moet in 30 jaar worden afgelost of door lineaire aflossing of door middel van annuïteiten.
De lening dient wel schriftelijk te worden aangegaan. Door te voldoen aan deze voorwaarden ontstaat belastingvoordeel bij de kinderen en fiscaal onbelaste rente voordeel bij de ouders.
Het is raadzaam een en ander in een notariële akte vast te leggen, zodat een executoriale titel ontstaat, hetgeen inhoudt dat verhaal kan worden genomen zonder betrokkenheid van de rechter.
Bij het verstrekken van een gedeelte van de benodigde gelden bestaat het bezwaar dat daarmee de lasten verzwaard worden, waardoor de mogelijkheden bij de bank verminderen. Dit kan dan vaak via schenkconstructies worden opgelost, zodanig dat andere kinderen niet worden benadeeld, zo kun je én handelen én wandelen met de familie.
De notaris kan de betrokken partijen juridisch adviseren en zorgt voor de nodige formaliteiten/onderzoeken zoals die zijn beschreven in mijn vorige columns.
Mocht de familiehypotheek tot de mogelijkheid behoren laat u zich dan informeren.