Tekst melding

Op 8, 9 en 10 november zijn wij ivm groot onderhoud aan ons computersysteem zeer beperkt bereikbaar (zowel per mail als telefonisch). Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

14 september 2022

LintNotarissen.nl

Het schenken van Geluk?

Als het najaar nadert overwegen veel cliënten weer te gaan schenken en wanneer het zover is nemen de begiftigden de schenkingen dankbaar in ontvangst. Maar maakt geld gelukkig? Van Nelson Mandela zijn de beroemde woorden: “het belangrijkste is dat je de mensen geluk schenkt”. Maar het één - ‘schenken van geld-  hoeft het ander -‘geluk-  niet  uit te sluiten. De fiscus doet ook een duit in het zakje met vrijstellingen schenkbelasting voor 2022.

De jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen aan kinderen bedraagt € 5.677,00 per jaar; die voor kleinkinderen bedraagt  € 2.274,00 per jaar; laatstgemelde vrijstelling geldt overigens ook voor personen buiten de kring van familieleden. Voor eenmalige schenkingen aan kinderen die tussen de 18 en 40 jaar oud zijn, bedraagt de vrijstelling € 27.231,00 (vrije besteding)  of (dus NIET èn) maximaal € 56.724,00 alleen te besteden aan financiering van een  studie/opleiding (onder voorwaarden) of (dus NIET èn) maximaal € 106.671,00 de zogeheten ‘jubelton’)  te besteden aan/voor de verwerving van de eigen woning en/of aflossing hypotheek of verbouwing van de eigen woning (onder voorwaarden).

Deze ‘Jubelton’ (belastingvrij schenken voor een eigen woning ) kan aan iedereen die tussen 18 en 40 jaar oud is worden gedaan. Ik wijs u erop dat deze ‘Jubelton’ na 1 januari 2023 niet meer mogelijk is, tenzij een deel van de schenking in 2022  is gedaan en het restant in 2023 wordt geschonken.
Schenken kan in contanten of (alleen bij notariële akte) “op papier” (zie mijn eerdere columns hierover op onze website).

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken