Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

20 oktober 2021

LintNotarissen.nl

Eerlijk zullen we alles delen

Gezellig of ongezellig in de relatie? In beide gevallen wil men antwoord op de vraag: wie heeft later recht op het ouderdomspensioen? Want, zowel het aangaan als het verbreken van de relatie is van invloed op het antwoord. Daar zijn uiteraard regels voor. En waar regels zijn, zijn notarissen. Met huwelijks- of geregistreerd partnerschapsvoorwaarden kan men afwijken van deze regels en naar eigen inzicht een regeling treffen. Ook kan de keuze voor een samenlevingscontract in plaats van een huwelijk bepalend zijn.

In Nederland genieten we ouderdomspensioen van de staat als we aan de voorwaarden voldoen. Maar velen bouwen daarnaast ook zelf aan een pensioenvoorziening; de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid.

Het staatspensioen

De Algemene Ouderdomswet (AOW) trad in werking op 1 januari 1957 en regelde dat alle mensen van 65 jaar en ouder een basispensioen ontvingen van de overheid.

Willem Drees was toen premier, maar daarvoor was hij  als minister van Sociale Zaken al verantwoordelijk voor invoering van de voorloper van de AOW. Drees heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de AOW en daarmee een einde gemaakt aan de erbarmelijke armoede onder ouderen. Men had veel respect voor de premier en noemde hem ook wel ‘vadertje Drees’. Sommige bejaarden veronderstelden zelfs dat Drees de AOW uit eigen zak betaalde. Toen  Drees voor het eerst met een ‘vliegmachine’ op reis ging kreeg hij een brief van een verontruste dame, zij wenste hem een goede reis en hoopte dat hem niets zou overkomen. Bezorgd vroeg zij zich af of mevrouw Drees haar uitkering zou blijven betalen als Drees onverhoopt zou verongelukken. Waar gebeurd!

Na dit eerbetoon aan Drees en de info over de totstandkoming van het staatspensioen zal ik u verder over dit onderwerp informeren in mijn volgende column.

 

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken