Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

12 januari 2021

LintNotarissen.nl

De nalatenschap van de Hertog van Alva

Ik begin deze column met een stukje geschiedenis.

Wist u dat de Hertog van Alva, de gevreesde Spaanse generaal en landvoogd tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1621) al  belastingen hief om de oorlogsschulden te voldoen aan de Spaanse overheerser? Ook de overdrachtsbelasting, die werd geheven op transacties van onroerend goed, viel daar onder. Ook in onze tijd wordt nog altijd overdrachtsbelasting wordt tegenwoordig nog altijd geheven.

De huidige overdrachtsbelasting heeft per 1-1-2021 een ingrijpende wijziging ondergaan

Er gelden nu 3 tarieven: 0% voor starters, dit zijn kopers van woningen voor zelfbewoning die de leeftijd van 35 jaar nog niet hebben bereikt én nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van de regeling; 2% voor kopers van woningen voor zelfbewoning, die geen gebruik kunnen maken van voormelde startersregeling; 8% voor de overige gevallen.

Daarnaast zijn er veel vrijstellingen bijvoorbeeld  in het geval van nieuwbouw,  bedrijfsopvolging, transacties in de agrarische sector, etc. Voor meer informatie kunt u terecht op onze kantoren.

Voor de notariële praktijk zorgde de uitvoering van deze wijzigingen voor een forse werkdruk in de toch altijd al hectische maand december. De praktijk maakt weer eens duidelijk dat de overheid volledig voorbij gaat aan de praktische gevolgen bij de uitvoering van besluiten. Overdrachten moesten naar voren worden gehaald en andere overdachten moesten juist over de jaarwisseling heen worden getild. Mijn medewerkers hebben zich ten volle ingezet om alles voor de cliënten in orde te maken en zullen dit ook weer doen in de onverminderd drukke maand januari 2021.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken