Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

8 december 2020

LintNotarissen.nl

16-jarigen...... (niet) knallend het jaar uit?!

Nog eenmaal gaat mijn maandelijkse column over (risico)aansprakelijkheid van ouders/voogden bij kinderen in verschillende leeftijdscategorieën.

Aansprakelijkheid kinderen vanaf 16 jaar

Meestal kunnen ouders of voogden niet aansprakelijk worden gesteld voor de gedragingen van kinderen vanaf 16 jaar en ouder. Vanaf deze leeftijd gaat de wet er vanuit dat kinderen verstandig genoeg zijn om te begrijpen wat onrechtmatige gedragingen zijn. Een 16-jarige is daarom vrijwel altijd zelf aansprakelijk voor de schade die hij/zij aanricht. Ouders/voogden kunnen alleen aansprakelijk worden gesteld als zij zelf een onrechtmatige daad hebben gepleegd; dat is bijvoorbeeld het geval als ouders/voogden weten dat het kind iets onrechtmatig kan doen en deze ouders/voogd niets doen om dat te voorkomen of dit gedrag bij hun kinderen uitlokken. Denk aan het verstrekken/aanzetten tot gebruik van zwaar en/of gevaarlijk vuurwerk aan een minderjarige van 16 of 17 jaar met (ernstige) schade tot gevolg.

Zo kom ik weer terug bij mijn eerder gestelde vraag: ‘Kleine kinderen kleine zorgen, grote(re) kinderen, grote(re) zorgen?’ In de sfeer van aansprakelijkheid lijkt juist het omgekeerde het geval te zijn omdat de aansprakelijkheid voor ouders/voogden toeneemt naarmate de kinderen jonger zijn. U mag zelf na het lezen van de columns het antwoord geven...

Ik wens u prettige feestdagen toe!

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken