Tekst melding

Goede Vrijdag en Tweede Paasdag zijn wij gesloten. De notarissen en medewerkers van Lint notarissen wensen u prettige Paasdagen toe!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Belasting vrij schenken

Belastingvrij schenken aan kinderen, familie of goede doelen

Om te weten wanneer u belastingvrij kunt schenken, leggen wij u eerst uit: Wat is een schenking precies?
Als een notaris het over een schenking heeft, heeft hij het over een financiële gift. U geeft een bepaald bedrag aan een kennis of goed doel.

Schenking aan een persoon: kinderen, broer, zus of andere familie

In het geval van een schenking aan een persoon, is dit vaak omdat u de persoon graag mag, dankbaar bent of omdat hij of zij uw erfgenaam is. In het laatste geval kan belastingvrij schenken extra financieel voordeel opleveren. Waarover zo meteen meer.

Schenken aan een goed doel: is belastingaftrek mogelijk?

Ook kunt u ervoor kiezen om geld aan een goeddoel te schenken. Deze doelen lopen uiteen van het WWF, Kika, Unicef of Artsen Zonder Grenzen maar ook een sportvereniging of buurthuis vallen hieronder.
Schenkingen aan een goed doel komen niet altijd geheel uit het idee om iets goeds te doen voor een ander. U kunt zelf namelijk ook baat hebben bij een financiële schenking aan een goed doel. Deze schenkingen zijn namelijk vaak aftrekbaar van de inkomstenbelasting. U kunt dus belastingvoordelig schenken.

Belastingvrij schenken aan een persoon

Wanneer u belastingvrij wilt schenken aan uw kinderen, broer, zus goede vrienden of andere personen, is dit tot een bepaald bedraag belastingvrij. (Deze bedragen verschillen iets per kalenderjaar)Dit zijn de grensbedragen van 2019:

Kinderen onder 18€5.428
Kinderen 18 +€26.040
Kinderen 18 + voor studie€54.246
Kinderen 18 + voor huis€102.010
Andere familie€2.173

Het belastingvrij schenken aan uw naasten kan financieel voordelig zijn. Zeker wanneer u schenkt aan een naaste die tevens uw erfgenaam is. Immers is dit bedrag momenteel belastingvrij. Wanneer u overlijdt, en uw vermogen wordt omgezet in een erfenis, dient hier belasting over te worden betaald. Hoe lager het bedrag, hoe minder belasting hierover betaald wordt. Door nu alvast te schenken, verlaagt u het bedrag dat later betaald dient te worden over de erfenis.

Belastingvrij schenken regelen via een notaris

Om belastingvrij te kunnen schenken aan een goed doel, dient u de schenking via een notaris te regelen. Deze kan de schenking opnemen in een schenkingsakte waardoor u het te schenken bedrag van de belasting af kunt trekken. Hierbij is het van belang dat u 5 jaar op rij, jaarlijks schenkt.

Voor het schenken aan een persoon onder de genoemde bedragen is het vastleggen niet noodzakelijk. Wel kan een gesprek met een notaris u helpen inzicht te krijgen in uw schenkingen. Boven de genoemde bedragen dient u ook deze schenkingen te registreren.

Uw schenking regelen bij Lint Notarissen? Maak nu een afspraak.

Maak a.u.b. uw keuze of Neem contact op

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Stel uw vraag

Belasting vrij schenken

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2021 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken