Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Zonder notaris in algehele gemeenschap van goederen trouwen niet mogelijk

De regering heeft een concept- wetsvoorstel ingetrokken waarin werd geregeld dat stellen bij de burgerlijke stand van de gemeente zouden kunnen aangeven dat zij een algehele gemeenschap van goederen willen bij hun huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Dit zou betekenen dat hiervoor geen akte bij de notaris nodig is. Doel van het voorstel was om notariskosten te besparen, aan rechtszekerheid werd daarmee volledig voorbijgegaan.

In het voorstel werd geregeld dat aanstaande echtgenoten een ondertekende modelverklaring zouden kunnen afleveren aan de ambtenaar van de burgerlijke stand waarin staat dat zij hebben gekozen voor het wettelijke huwelijksvermogensregime van vóór 2018. Dat betekent dat stellen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand op een eenvoudige manier konden aangeven in algemene gemeenschap van goederen te willen trouwen. Dit kon al na het al dan niet lezen van een brochure waarin de verschillende huwelijksvormen worden uitgelegd.

Het voorstel leidde tot een storm van kritiek uit allerlei geledingen in de maatschappij. Dat leidde er weer toe dat er allerlei alternatieven zijn onderzocht, maar geen daarvan kon de oorspronkelijke kritiek wegnemen. Reden waarom het voorstel nu is ingetrokken en afgevoerd van het wetgevingsprogramma.

Wilt u meer weten over trouwen in beperkte of algehele gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden? Bel ons voor het maken van een afspraak.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken