Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Wel of niet nakomen belofte van afwikkeling nalatenschap

Nogal wat in testamenten benoemde executeurs zijn op het tijdstip van overlijden van degene die hen gevraagd heeft, zelf al op leeftijd. Mocht u ook als zodanig zijn aangewezen, weet dan dat u de benoeming (nog) kan weigeren.

Voor het afzien van het executeurschap hoeft u geen reden op te geven. Echter, benoemde executeurs kunnen zich nogal bezwaard voelen om te weigeren. Gezondheid kan een rol spelen, maar ook dat u inmiddels tegen het werk en de verantwoordelijkheid opziet.

Na een overlijden zal de notaris u verzoeken of u uw benoeming wel of niet wilt aanvaarden. Alleen al door te melden dat u dat niet wilt, bent u ook geen executeur. Soms is in een testament een opvolgend executeur benoemd. Als u weigert, is hij of zij de eerstvolgende die het verzoek van de notaris krijgt. Als er geen opvolgend executeur is, of als deze weigert te aanvaarden zijn de erfgenamen aan de beurt om samen de nalatenschap af te wikkelen. Zij kunnen desgewenst ook een boedelgevolmachtigde benoemen die het voor hen doet.

Een andere mogelijkheid is dat u de benoeming wel aanvaardt en vervolgens een persoon, instelling of notaris vraagt de nalatenschap voor u- of samen met u af te wikkelen. Voorwaarde daarvoor is dat het testament deze mogelijkheid biedt. De kosten daarvan kunt u ten laste van de nalatenschap brengen. Die kosten moeten dan wel redelijk zijn en in verhouding staan de hoogte en moeilijkheidsgraad van de nalatenschap.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor en de rol van de executeur? Bel ons voor een afspraak.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken