Tekst melding

Op 8, 9 en 10 november zijn wij ivm groot onderhoud aan ons computersysteem zeer beperkt bereikbaar (zowel per mail als telefonisch). Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Waarschuwing Belastingdienst aan nog niet geregistreerde UBO’s

Omdat het aantal niet-geregistreerde UBO’s groter is dan beraamd, geeft het bureau voorrang aan handhaving op die juridische entiteiten waar de risico’s op witwassen en financieren van terrorisme het hoogst zijn. Dit laten de ministers van Financiën, Justitie en Veiligheid en Economische Zaken en Klimaat weten in een Kamerbrief.

Dat neemt – volgens Sigrid Kaag, minister van Financiën – niet weg dat de overige registratieplichtige juridische entiteiten ook opgave moeten doen. Deze zijn niet vrijgesteld van handhaving en op deze juridische entiteiten zal steekproefsgewijs gehandhaafd worden. U kunt dit risico elimineren. Voor registratie moet u een aantal documenten aanleveren, wij maken deze samen met u gereed zodat registratie vlekkeloos en snel kan plaatsvinden.

Status vulling

Op 27 maart 2022 waren van 673.963 juridische entiteiten de UBO’s geregistreerd in het UBO-register. Dat betreft ongeveer 37,7 procent van het totaal aantal registratieplichtige juridische entiteiten. De werkvoorraad van de Kamer van Koophandel is hierin nog niet meegeteld. De totale werkvoorraad was op 1 april 2022 ongeveer 400.000. De verwachting is dat hierdoor het registratiepercentage zal oplopen tot 59 procent.

Effectief middel

Op 27 september 2020 is het UBO-register in werking getreden. In dat register worden van vennootschappen en andere juridische entiteiten als stichtingen en verenigingen (maar niet van verenigingen van eigenaars) de 'uiteindelijk belanghebbenden' (ultimate beneficial owners, UBO's) geregistreerd. Volgens Kaag groeit het UBO-register uit tot een veelgebruikt en effectief middel. Tot en met februari dit jaar zijn in totaal 465.267 uittreksels opgevraagd. Dit is exclusief de raadplegingen door bevoegde autoriteiten, die op andere wijze het UBO-register kunnen benaderen.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken