Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Vrolijkheid en verdriet bij toewijzen nalatenschap

Wat nu als de relatie op de klippen loopt, er een huwelijk met een nieuwe partner op volgt maar geen nieuw testament wordt gemaakt? Wie is dan de erfgenaam? Het hang er maar net van af hoe dat is omschreven in het testament. Is daarin een persoon tot enig erfgenaam benoemd met als toevoeging “hierna te noemen mijn partner, of alleen een persoon bij naam, of alleen het woord “partner”?

Vaak moet de rechter beoordelen of de benoeming geldt voor de partner dan wel voor de persoon die eventueel met name in het testament is vermeld. Als het begrip “partner” leidend is in het testament, zal de rechter dat bij de beoordeling het zwaarst laten wegen.
Als de eerste partner – de vriend of vriendin in het hiervoor omschreven voorbeeld – niet meer in beeld is en er een nieuwe partner aan de orde is, heeft de rechter in dergelijke situaties de laatste partner het erfgenaamschap toebedeeld. Dat is te meer het geval als blijkt dat beide partners bij het verbreken van de eerste relatie met elkaar hebben afgerekend. Ook al gaat de wet in dergelijke gevallen uit van huwelijkspartners, zien rechters blijkens de jurisprudentie dit ook analoog gelden voor niet getrouwde partners.

Wilt u meer weten over de juiste formulering van uw wensen in uw testament? Bel ons voor een afspraak.


notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken