Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Vooruitbetaalde rente over periode na overlijden is aftrekbaar

De wet bepaalt dat bij een vooruitbetaling van hypotheekrente die overloopt in het volgende kalenderjaar mag worden afgetrokken in de aangifte van een intussen overleden belastingplichtige. De vraag is of dat ook geldt in situaties waarin er geen overloop is naar het volgende kalenderjaar. Daarover staat niets in de wet.

De Hoge Raad vindt het niet consistent dat bij kalenderoverschrijdende vooruitbetaling wel alle niet fiscaal afgetrokken rente alsnog in aanmerking komt voor aftrekt, maar dat die aftrekmogelijkheid er niet zouden zijn voor over één kalenderjaar vooruitbetaalde rente. In de praktijk betekent het echter dat er wel verschillen zijn in de toepassing van de aftrekmogelijkheden:

  1. Als de vooruitbetaalde rente betrekking heeft op de eerste zes maanden van het volgende kalenderjaar is die rente aftrekbaar in het jaar van betaling.
  2. Is de rente vooruitbetaald over een langereperiode dan zes maanden of bijvoorbeeld het hele volgende kalenderjaar, dan is die niet aftrekbaar in het jaar van vooruitbetaling, maar in het jaar waarop de vooruitbetaling betrekking heeft.
  3. Als de belastingplichtige overlijdt in de periode waarin de rente voor een periode betaald is die langer is dat zes maanden van het eerstvolgende kalenderjaar, dan is de rente aftrekbaar in het jaar van overlijden

Wilt u meer weten over regelingen waarmee u belasting kunt besparen, bijvoorbeeld schenkingen en testamenten? Bel ons voor het maken van een afspraak.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken