Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Standaardboete in koopcontract houdt niet altijd stand

In vrijwel alle koopcontracten bij aankoop van een huis is een standaardboete van 10% van de koopsom opgenomen in het geval de koper het huis toch niet afneemt. Makelaarsorganisatie NVM heeft dit percentage ooit verklaard als adequaat om eventuele schade bij de verkopers te dekken. Hoewel de schade voor verkopers in een opgaande markt meestal beperkt blijft, zag NVM er een aansporende werking van uitgaan. Het Hof Den Bosch heeft dit laatste weer in perspectief getrokken en acht in de opgaande markt de werkelijk geleden schade bepalend.

De kwestie waar het om ging was dat de koper bij meerdere hypotheekverstrekkers offerte voor een hypotheeklening heeft aangevraagd, waarbij twee verstrekkers de koper niet aan de lening konden helpen en alleen de derde met een directe afwijzing kwam. De verkoper ging vervolgens niet akkoord met het beroep van koper op het financieringsvoorbehoud

De rechter stelde de verkoper in het gelijk, gelet op het duidelijke financieringsvoorbehoud in het koopcontract. De koper vond het bedrag dat daaruit voortvloeide niet in verhouding staan tot de werkelijk gelden schade van de verkoper en stapte naar het Hof.

Het Hof stond achter de rechtbank waar het gaat om de boete. Echter op het punt van de geleden schade ging het Hof met de koper mee. Het Hof concludeerde dat de verkoper alleen enkele maanden dubbele lasten had gehad en dat daarmee de werkelijk geleden schade zeer beperkt was gebleven. Voor de verkoper leverde deze conclusie een boetemeevaller op van bijna 90%! Hij diende alleen de geleden schade te vergoeden.

Wilt u meer weten over de houdbaarheid van de boeteclausule in de koopovereenkomst? Bel ons voor het maken van een afspraak.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken