Slideshow tekst [overal]

Liefde voor het vak, aandacht voor mensen

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Intro nieuws highlights / voorheen webportal tekst
LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Laatste nieuws Bekijk alles
Maximaal 3000 euro in contanten tegen witwassen

Als het aan het kabinet ligt, wordt de grens waarop onder meer banken en notarissen contact geld mogen accepteren vastgelegd op € 3000.

Verplichte inschrijving in UBO-register voor verenigingen en stichtingen

Sinds eind september is geldt een verplichting tot inschrijving van rechtspersonen en personenvennootschappen in het UBO-register. De verplichting geldt ook voor verenigingen en stichtingen.

Pas op met (kamer)verhuur in appartementengebouw.

In de huidige overspannen huizenmarkt komen vooral starters niet aan de beurt voor het kopen van een eigen huis. Hierdoor is de vraag naar (betaalbare) huurwoningen groot. Echter zijn betaalbare huurwoningen vooral in de steden nauwelijks te vinden. Vroeg of laat is het toch een keer tijd het ouderlijk huis te verlaten, waardoor als noodsprong wordt uitgekeken naar het huren van een of meer kamers in de woning van iemand anders. Zo zijn er momenteel ook veel beleggers die grondgebonden woningen of appartementen opkopen om ze vervolgens te verhuren aan onder andere arbeidsmigranten.

Beëindigen schenkingsregeling goed voor lagere huizenprijzen

In de vorige economische crisis is - als maatregel om de huizenmarkt weer op gang te krijgen - de regeling ingevoerd dat iedereen aan een koper van een huis €100.000,- belastingvrij mocht schenken. Daar is destijds, met name door vermogende families massaal gebruik van gemaakt. Vervolgens is de regeling weer afgeschaft om een aantal jaren later weer ingevoerd te worden. De achterliggende gedachte bij de herinvoering van deze vrijstelling is het beperken van de hypotheekrente aftrek. Voor het belastingvrij ontvangen bedrag krijgt de huizenkoper namelijk nooit meer hypotheekrenteaftrek.

Ga terug

Mantelzorgwoning realiseren kent veel afwegingen

Een mantelzorgwoning wordt bij, in of aan een bestaande woning gebouwd. Het kan een verbouwde garage zijn, een kleine aanbouw aan een woning, een unit los van het hoofdverblijf. Deze drie mogelijkheden kunnen in de meeste gevallen worden benut zonder omgevingsvergunning.

Toch gelden er wel regels voor het realiseren van een mantelzorgwoning. Wie gaat dat betalen, wie wordt de eigenaar? Dat hoeft niet altijd dezelfde persoon te zijn. Ouders kunnen bijvoorbeeld een losse unit in de tuin betalen, terwijl het kind in wiens tuin dat gebeurt eigenaar wordt. Met een opstalrecht echter kunnen de ouders wel eigenaar van de unit worden. Als u het niet goed regelt, krijgt u te maken met een schenking van ouders aan een kind. Dat kost schenkbelasting en mogelijk ook vragen bij andere kinderen.
Een andere noodzakelijke regeling is in het geval het kind eigenaar van de mantelzorgwoning is en eerder overlijdt dan zijn of haar ouders. Wat moet er dan gebeuren?

Een mantelzorgwoning betekent ook dat daar geen sprake meer van is zodra er geen zorg meer verleend wordt. Op dat moment geldt de vrijstelling voor de omgevingsvergunning niet langer. Opties die u dan heeft zijn het verwijderen van de woning of alsnog een omgevingsvergunning aanvragen. Het is ook mogelijk om de woning binnen de bestaande regels ongeschikt te maken als woning. Het uitbreken van keuken en badkamer is daarvoor voldoende.

Een punt om zorgvuldig mee om te gaan is de scheiding tussen hoofdwoning en mantelzorgwoning. Dat heeft namelijk weer gevolgen voor onder meer zorgtoeslag, AOW en renteaftrek. U kunt hieraan al voldoen als de mantelzorgwoning een eigen huisnummer heeft.
Daartegenover staat dat één huisnummer voor beide woningen weer voordelig is om de zakelijke lasten laag te houden.

Kortom, heel veel zaken waarmee u rekening moet houden. Wilt u meer weten over het realiseren van een mantelzorgwoning? Bel ons voor het maken van een afspraak.


Contact formulier

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2020 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken