Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Legaten kunnen u veel geld kosten

In veel testamenten zijn legaten voor een persoon of een instantie opgenomen. Soms gaat het over een bedrag, maar het kan bijvoorbeeld ook een kunstwerk of de gehele inboedel zijn. De vraag is dan wie er opdraait voor mogelijke erfbelasting of kosten die het accepteren van het legaat met zich brengt.

In de praktijk blijkt dat erflaters meestal willen dat de begunstigde het legaat netto in handen krijgt. Echter, zo wordt het in het testament niet altijd uitdrukkelijk bepaald. Om daar zeker van te zijn is het belangrijk om het legaat vrij van rechten en kosten na te laten. Dat betekent dat de erfbelasting en de kosten die het legaat met zich brengen betaald worden uit de nalatenschap. Bij kosten kunt u denken aan transportkosten van ontvangen goederen, kosten om een gelegateerde inboedel in te pakken en te verhuizen, of bankkosten.

Als in het testament niet is bepaald dat het legaat vrij van rechten en kosten is, draait de begunstigde bij acceptatie van het legaat zelf op voor alle kosten en belastingaanslagen over de ontvangen waarde. Een legaat vrij van rechten en kosten daarentegen zorgt er voor dat de begunstigde het gelegateerde bedrag of de gelegateerde goederen ook voor 100% ontvangt.

Wilt u meer weten over legaten? Bel ons voor een afspraak.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken